Το αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων και κλινικών σημείων που εστιάζονται κυρίως στην περιοχή του αυχένα αλλά μπορούν να εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές του σώματος όπως το κεφάλι, ο θώρακας, η υπόλοιπη σπονδυλική στήλη, τα άνω ή και τα κάτω άκρα.

Παρότι το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο πόνος (στην ινιακή, αυχενική, ραχιαία, ωμική κτλ περιοχή) που μπορεί να συνοδεύεται από μυϊκό σπασμό, ύπαρξη επώδυνων ευαίσθητων σημείων (trigger points), περιορισμό κινητικότητας αυχένα και κεφαλής, ινιακή κεφαλαλγία, αιμωδίες (μουδιάσματα) στα άνω άκρα, οι κλινικές του εκδηλώσεις παρουσιάζουν και ποικιλία μη αλγεινών συμπτωμάτων όπως οπτικές ή ακουστικές διαταραχές, ζάλη, ίλιγγο ή ναυτία και εμετό καθώς και διαταραχές της ψυχοσύνθεσης ή και της συμπεριφοράς (άγχος, κατάθλιψη, αντικοινωνικότητα κ.α.)

Στο διαγνωστικό κομμάτι εκτός του ιστορικού, της ειδικής κλινικής εξέτασης και της εκτίμησης των απεικονιστικών εξετάσεων, οι Φυσίατροι-Ιατροί Αποκατάστασης χρησιμοποιούν το ηλεκτρομυογράφημα και τις ταχύτητες αγωγής νεύρων κυρίως στη διαφορική διάγνωση του πόνου και των αιμωδιών στα άκρα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιεί η επιστήμη της Αποκατάστασης είναι τα φυσικά μέσα (θερμό π.χ. με τη μορφή επιθεμάτων, υπερήχου, διαθερμίας, ψυχρό π.χ. με τη μορφή πάγου, μασάζ με πάγο, παγοκύστη), τεχνικές κινητοποίησης του αυχένα στο φυσιολογικό εύρος της κίνησης, η εξειδικευμένη κινησιοθεραπεία (διατάσεις, έλξεις, θεραπευτική άσκηση), η ηλεκτροθεραπεία (TENS), η μαγνητοθεραπεία, το laser, οι χειρισμοί (manipulation) και φυσικά η επανεκπαίδευση του ασθενούς με οδηγίες διόρθωσης στάσηςκ.τ.λ. Η χρήση του κολάρου (αυχενικό περιλαίμιο) έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, αλλά εφόσον κριθεί απαραίτητο ο ασθενής πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του ιατρού. Σπάνια ο ασθενής θα οδηγηθεί στο χειρουργείο. Το σύνδρομο δεν είναι κληρονομικό. Αν πάσχετε χρησιμοποιήστε ένα ειδικό μαξιλάρι για τον ύπνο σας και προσέξτε τη στάση του σώματος σας. Αν τα συμπτώματα επιμένουν απευθυνθείτε σε ειδικό για περαιτέρω οδηγίες.

 

 

 

 

Δρ. Ιωάννης Διονυσιώτης

Φυσίατρος – Ιατρός Αποκατάστασης

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

#########