Ζούμε μια εποχή που ο κόσμος ενδιαφέρεται αρκετά για θέματα διατροφής & δίαιτας..Η συνεχόμενη  αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας στην Ελλάδα καθώς και ότι τερματίσαμε πρώτοι σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ανά την Ευρώπη έχει  στρέψει τον πληθυσμό σιγά σιγά  να προσπαθεί να βελτιώσει την διατροφή του.

Όπως και σε κάθε περίπτωση έτσι και δω κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν κέρδος κάνοντας χρήση τα δικαιώματα των διπλωματούχων Διαιτολόγων – Διατροφολόγων  πουλώντας δίαιτες  που κάθε άλλο παρά από τα επιθυμητά αποτελέσματα  επιφέρουν. Δίαιτες που δεν πληρούν καμία από τις προδιαγραφές που δίνει ο παγκοσμίως οργανισμός υγείας!!

Μια επιτυχημένη δίαιτα πρέπει να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας, να μην έχουν παρενέργειες όπως κούραση, αϋπνία, αφυδάτωση. Με τον καιρό να μειώνει  τα επίπεδα του μεταβολισμού και να αλλάζει την σύσταση του σώματος μειώνοντας τα επίπεδα του λίπους και χωρις να επηρεάζει αρνητικά τον μυϊκό μας τόνο. Να μην μας αφήνει νηστικούς, να έχει ποικιλία γεύσεων και να μην είναι άνοστα τα φαγητά. Να μην μας κάνει να νιώθουμε άρρωστοι και αποξενωμένοι από κάθε είδους εκδήλωση που ως  γνώρισμα έχει την συνάθροιση γύρω από το φαγητό. Να μην είναι πολυέξοδη και να απαιτεί να έχει φαγητά μαγειρεμένα μόνο για εμάς. Να μην μας  προκαλεί άγχος ότι θα ξανά παχύνουμε μόλις την σταματήσουμε. Να περιέχει απ όλα τα τρόφιμα χωρίς να αποκλείει καμία ομάδα τροφίμων. Να είναι εξειδικευμένη και να προσαρμόζετε με βάση το καθημερινό μας πρόγραμμα. Να τρώμε ότι μας αρέσει στην σωστή ποσότητα και με τον σωστό συνδιασμό. Και το κυριότερο, μια σωστή δίαιτα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Στατιστικές έχουν δείξει  ότι ένα μέρος των παχύσαρκων  μόλις ολοκλήρωσε μια δίαιτα, ένα μέρος  μόλις αρχίζει μια δίαιτα και το μεγαλύτερο μέρος θα αρχίσει δίαιτα την επόμενη Δευτέρα. Παντού πλέον υπάρχουν δίαιτες, σε περιοδικά, στο ιντερνέτ, δίαιτες που συνήθως είναι λανθασμένες και δεν φέρουν τα επιθυμητά  αποτελέσματα.

Μια σωστή δίαιτα  δεν πρέπει να έχει σύντομη ημερομηνία  λήξης που θα μας κάνει να χάσουμε μερικά κιλά για λίγο καιρό και μόλις τελειώσει η διάρκεια της να ξανά  παχαίνουμε. Με μια λανθασμένη δίαιτα μπορεί να μας κάνει να χάσουμε αρκετά κιλά πολύ γρήγορα. Συνήθως όμως το μεγαλύτερο ποσοστό της απώλειας αυτής είναι μυϊκή μάζα και σωματικά υγρά!

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι η εξής.. Όσοι και όσες αποφασίσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει στην απώλεια κιλών φροντίστε να γνωρίζεται τον τίτλο του πτυχίου του. Να είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος και όχι με διπλώματα  τύπου Ειδικός σύμβουλος διατροφής  ή  Διατροφολόγος! Υπάρχει τεράστια διαφορά στο επίπεδο γνώσεων .

#########