Υπάρχει ένας μύθος ότι το έμβρυο ¨κλέβει¨ το ασβέστιο από την μητέρα και γι αυτό χαλούν τα δόντια της. Η αλήθεια είναι ότι συχνά η έγκυος καταναλώνει γλυκά ανάμεσα στα γεύματα και αυτά ευθύνονται για την κατάσταση των δοντιών της.

 

Τα νεογιλά δόντια του εμβρύου, αρχίζουν να διαμορφώνονται στην 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το ασβέστιο που χρειάζεται το έμβρυο, κατευθύνεται πρώτα στη δημιουργία των δοντιών και ό τι περισσεύει φτιάχνει οστά. Επειδή το έμβρυο δεν έχει κατάγματα, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την διαφορά.

Η διατροφή της μητέρας παίζει τεράστιο ρόλο για την στοματική υγεία του εμβρύου και όχι μόνο. Θα πρέπει να καταναλώνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές και βέβαια καφεϊνη με μέτρο, όχι αλκοόλ και όχι κάπνισμα. Επίσης τα γλυκά καλό είναι να αποφεύγονται ή έστω να καταναλώνονται στο τέλος των γευμάτων και όχι ανάμεσα στα γεύματα. Με την προϋπόθεση ότι ακολουθεί βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε κύριο γεύμα.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει η μέλλουσα μητέρα ότι το φθόριο είναι απαραίτητο στο έμβρυο και στο παιδί έως 10 ετών. Οσο είναι έγκυος, από την 5η εβδομάδα μέχρι την γέννα, η μητέρα θα πρέπει να παίρνει μικροποσότητες φθορίου (1 μέρος ανά 1.000.000 σε νερό, ανά ημέρα), το οποίο φθάνει στο έμβρυο μερικώς, μέσω του πλακούντα. Όταν γεννηθεί, θα πρέπει να πίνει νερό φθοριωμένο (1mg φθόριο/1 lit νερό) και αργότερα καραμέλες φθορίου. Μέχρι 3 ετών 0, 25 mg την ημέρα, 3-6 ετών 0,5 mg την ημέρα και 6-10 ετών 1 mg την ημέρα.

Η συστηματική λήψη φθορίου θωρακίζει τα δόντια του παιδιού, με αποτέλεσμα όταν στην εφηβεία τα παιδιά δεν ακολουθούν συνήθως πολύ σωστή διατροφή, μπορεί να μην αποκτήσουν τερηδονισμένα δόντια, προστατευμένα από το φθόριο που λάμβαναν έως 10 ετών.

Βέβαια, εκτός από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και καταστάσεις που μεταβιβάζονται γενετικά στο έμβρυο και δεν έχουν να κάνουν με διατροφή ή λήψη φθορίου και οδηγούν σε υποπλασία αδαμαντίνης ή και οδοντίνης.

Συνοψίζοντας χρειάζεται

    1. Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
    2. Λήψη φθορίου από την έγκυο και μετά από το παιδί
    3. Αποφυγή τερηδονογόνων τροφών (γλυκά, …)
    4. Επίσκεψη στον οδοντίατρο ακόμη και στην εγκυμοσύνη (οι οδοντίατροι θα αποφύγουν άσκοπες ακτινογραφίες ή αναισθησία που δεν πρέπει)

.

 

 

. Νικόλαος Κουβελάς

Επίκουρος  Καθηγητής της Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονικό Υπεύθυνο της EURODENTICA

#########