Με κεντρικό μήνυμα «ΟΧΙ στο φόβο και την άγνοια – ΝΑΙ στην κατανόηση και τη φροντίδα» η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (ΕΕΕΕ) σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας (ΠΕΣΕ) διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, 13.30-15.00 στο ξενοδοχείο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιληψίας και στη συζήτηση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την επιληψία, καθώς και νέοι συμπολίτες μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εθελοντική ενασχόληση με κοινωνικά θέματα.

 

Παράλληλα, από την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου ως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, έξω από το ξενοδοχείο Electra Palace θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο της Ένωσης για το κοινό, στελεχωμένο από διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό της ΕΕΕΕ.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθεί το κοινό ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην επιληψία δεν είναι οι κρίσεις αλλά η προκατάληψη και το κοινωνικό στίγμα που μεταφράζονται σε διακρίσεις, άνιση μεταχείριση, κοινωνικό αποκλεισμό και εργασιακά προβλήματα, για τα άτομα που έχουν επιληψία. Η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα και συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και στην ανάπτυξη φαρμακευτικών λύσεων για την επιληψία. Παράλληλα όμως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα από την κοινωνία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που έχουν επιληψία μέσα από: 

  • Επαρκείς και προσβάσιμες κοινωνικές υπηρεσίες
  • Χρηματοδότηση της έρευνας
  • Έγκυρη πληροφόρηση και κατάρτιση
  • Πρόσβαση στη θεραπεία
  • Προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας

Μια άλλη σημαντική πτυχή του ζητήματος της επιληψίας, που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αφορά στις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην πρόσβαση των χρονίως πασχόντων (μεταξύ των οποίων και τα άτομα με επιληψία) σε φάρμακα και σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας.

Σημειώνεται ότι η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή, που εκδηλώνεται με σπασμούς ή κρίσεις ή επεισόδια και σε ποσοστό μέχρι 75% ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Αν και οι πιο πρώιμες αναφορές στην επιληψία έχουν ηλικία 4.000 ετών, οι δοξασίες γύρω από αυτή την εγκεφαλική διαταραχή, η οποία έχει κατά καιρούς θεωρηθεί προσωποποίηση του κακού, ένδειξη εξουσίας αλλά και δημιουργικής ικανότητας, δεν λένε να κοπάσουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι με επιληψία αναγκάζονται να ζουν μια κρυφή ζωή εξαιτίας της παρανόησης, του φόβου και της συμπεριφοράς των κακώς πληροφορημένων συνανθρώπων μας και του στίγματος που συνοδεύει τη διαταραχή. Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας αγωνίζεται συστηματικά ώστε να διαφωτιστεί το κοινωνικό σύνολο με σωστή ενημέρωση και επιστημονικά δεδομένα και να δημιουργηθούν έτσι οι προϋποθέσεις για εξάλειψη των προκαταλήψεων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που έχουν επιληψία.

Η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας έχει ανάγκη όλων των ατόμων που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ένωση στο τηλέφωνο και φαξ 210 7705785 ή στο email  graaepil@otenet.gr

Για πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Εκστρατεία για την Επιληψία παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα Αναστασία Βάσσου, στο τηλέφωνο 6932102201.

#########