Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα προωθείται από το Υπουργείο Υγείας  η επαναφορά της υποχρεωτικότητας του αγροτικού, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές. Μάλιστα η υποχρεωτικότητα του αγροτικού θα αφορά και  όσους ειδικευόμενους έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους και πρόκειται να δώσουν εξετάσεις ειδικότητας, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των ειδικευόμενων που βρίσκονται στο πέρας της εκπαίδευσης τους

.

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ»

 

Ο εξαναγκασμός αυτός αποδεικνύει την έλλειψη προγράμματος αλλά και την αδυναμία εύρεσης λύσης ώστε να επιλυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες περιοχές. 

Επανερχόμαστε λοιπόν στα πάγια αιτήματα μας και εισηγούμαστε να δοθούν κίνητρα στη στελέχωση των θέσεων της άγονης γραμμής με γενικούς γιατρούς. Η στελέχωση όλων αυτών των νησιωτικών και απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής για τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει να γίνει η Πρώτη Προτεραιότητα για την Ελλάδα του 2014.

Θεωρούμε άμεσες προτεραιότητες:

1.      τη δημιουργία Νομοθετικής Ρύθμισης για Ειδικό Σύστημα Μοριοδότησης όλων των Γιατρών που θα στελεχώνουν τις Παραμεθόριες και Νησιωτικές Περιοχές της πατρίδας μας, ώστε οι γενικοί γιατροί που θα στελεχώνουν τις ακριτικές περιοχές να απορροφούνται στη συνέχεια σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου

2.      την αξιοπρεπή αμοιβή του γιατρού που καλείται να στελεχώσει την ακριτική ζώνη, τη στιγμή που το ενοίκιο στο κάθε νησί είναι μεγαλύτερο από το μηνιαίο εισόδημα του αγροτικού γιατρού.

3.      την άμεση εφαρμογή συστημάτων τηλεϊατρικής με την κατάλληλη εκπαίδευση των γιατρών στο υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου και βοήθεια εξειδικευμένων γιατρών εκ μακρόθεν.

4.      την ανά τρίμηνο επιδοτούμενη επίσκεψη ιατρικού κλιμάκιου εξειδικευμένων γιατρών από μεγαλύτερα νησιά με νοσοκομειακή μονάδα σε μικρότερα

5.      τη δημιουργία Κάρτας Υγείας Ακρίτα για τους κατοίκους κάθε απομακρυσμένου δήμου, ώστε να γνωρίζουν οι ομάδες γιατρών που κατά καιρούς επισκέπτονται τις εν λόγω περιοχές τα προβλήματα υγείας ανά κάτοικο.

Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με προχειρότητα και πυροσβεστικά μέτρα, αλλά μέσω ορθής πολιτικής η οποία να στηρίζεται στην  οργάνωση, στις ανάγκες των κατοίκων  και στη στελέχωση μέσω κινήτρων.

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής τροπολογίας σε περίπτωση που τα δημοσιεύματα αυτά ευσταθούν, άλλως την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για όσους ειδικευόμενους έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση τους και καλούμε το Υπουργείο να αξιοποιήσει τις ως άνω εισηγήσεις μας. 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

 

 

#########