Η Ομοιοπαθητική είναι μια θεραπευτική μέθοδος που οι ρίζες της ξεκινούν από την αρχαιότητα, όπου ο ίδιος ο Ιπποκράτης είπε το περίφημο  << τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα >> και από τις αρχές του 1800 όπου ο Γερμανός καθηγητής ιατρικής Samuel Hahnemann έθεσε τις βάσεις της πρακτικής εφαρμογής της έχει βοηθήσει  εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.Αποτελεί  μια φυσική μέθοδο θεραπείας με ολιστική προσέγγιση στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό σημαίνει ότι βλέπει τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα σύνολο στο οποίο όλα τα συστήματα του σώματος αλληλεπιδρούν μεταξύ τους όπως επίσης και με τον ψυχικό παράγοντα

.

\Για αυτό κάθε ασθενής θεωρείται μοναδική περίπτωση που θέλει ιδιαίτερη αξιολόγηση και θεραπεία η οποία δεν απευθύνεται μόνο στην συγκεκριμένη ασθένεια αλλά στον συγκεκριμένο άνθρωπο συνολικά , δηλαδή μπορεί να επηρεάσει ευεργετικά το όλον της ψυχοσωματικής του υγείας.

Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ?

 Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες, που προέρχονται από την φύση ( φυτικής , ορυκτής και σπάνια ζωικής προέλευσης) και τα οποία λόγω της ειδικής φυσικής επεξεργασίας που τους γίνεται (αραίωση και δυναμοποίηση ) έχουν κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως το ότι δεν έχουν απολύτως καμία από τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων, ανεξάρτητα από την ποσότητα , ούτε και σε οποιοδήποτε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι παντελώς ακίνδυνα για  όλες τις ηλικίες ( βρέφη , υπερήλικες ) και σε όλες τις ιδιαίτερες καταστάσεις του οργανισμού , που άλλα φάρμακα θεωρούνται επικίνδυνα , όπως η εγκυμοσύνη και η  γαλουχία.Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενεργούν ευεργετικά σε όλο τον οργανισμό ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό  και κινητοποιώντας τις ίδιες του τις δυνάμεις αυτοθεραπείας. Η παρασκευή και η κυκλοφορία τους  είναι επίσημα κατοχυρωμένη από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ( κοινοτική οδηγία ΟΔ/92/73/ΕΟΚ της 22/09/1992 και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας  από 01/01/1994 που ακολούθησε ) και είναι επίσημα αναγνωρισμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ).

 Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται η Ομοιοπαθητική Ιατρική?

Η Ομοιοπαθητική έχει αναγνωρισθεί επισήμως ως εναλλακτικό ιατρικό σύστημα ή ιατρική ειδικότητα σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα στην Αγγλία η Ομοιοπαθητική είναι ενσωματωμένη στο Εθνικό  Σύστημα Υγείας (N.H.S) , καλύπτεται από τα ταμεία ασφάλισης , υπάρχουν Ομοιοπαθητικά νοσοκομεία (π.χ. Royal Homeopathic Hospital of London).Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε τον μέγιστο Ελληνα  Ομοιοπαθητικό Γεώργιο Βυθούλκα, παγκοσμίως αναγνωρισμένο και διακεκριμένο, που  έχει μάλιστα αποσπάσει  την μεγάλη διεθνή διάκριση του Βραβείου Ορθού Τρόπου Ζωής ( γνωστό και ως Alternative Nobel Price) και που προσφάτως τιμήθηκε  με τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

ποιές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπισθούν ομοιοπαθητικά?

 Όσον αφορά το φάσμα  των ασθενειών, που μπορεί να ωφελήσει η Ομοιοπαθητική, είναι πολύ ευρύ, όπως ,για παράδειγμα, ημικρανίες , προβλήματα του πεπτικού (π.χ. ευερέθιστο έντερο και άλλου τύπου κολίτιδες κ.λ.π. ) , προβλήματα του αναπνευστικού ( π.χ. αλλεργίες , άσθμα κ.λ.π.) , μυοσκελετικά προβλήματα (οσφυαλγία, αρθρίτιδες ρευματικού και εκφυλιστικούτύπου), δερματικά,  ψυχικά ζητήματα ( π.χ. κατάθλιψη , κρίσεις πανικού , αϋπνίες κ.λ.π.).

 Μπορεί  η Ομοιοπαθητική να βοηθήσει στην υπογονιμότητα?

Μέσα σε αυτό το φάσμα θα πρέπει να πούμε ότι η Ομοιοπαθητική έχει αξιόλογα αποτελέσματα και σε γυναικολογικά / ανδρολογικά προβλήματα, όπως αμηνόρροια , δυσμηνόρροια , διαταραχές κύκλου ,πολυθυλακικές ωοθήκες,προβλήματα  σπέρματος , και άλλα, που οδηγούν αναμφίβολα  σε υπογονιμότητα / δυσκολία τεκνοποίησης, όσον αφορά την γυναικεία αλλά και την ανδρική πλευρά. Είναι γεγονός ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη γονιμότητα είναι πάρα πολλοί, οργανικοί και πιθανώς ψυχοκοινωνικοί, για αυτό και καθίσταται ένα πολύπλοκο και συχνά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Η κλινική εμπειρία της Ομοιοπαθητικής σε πολύ μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, όπως και σε ιατρικές έρευνες, που πραγματοποιούνται και σήμερα, δείχνουν ότι η Ομοιοπαθητική θεραπεία έχει να προσφέρει αξιόλογη βοήθεια στο σημαντικό αυτό ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα.Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η όλη προσπάθεια τεκνοποίησης μέσω της ομοιοπαθητικής θεραπείας σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την κλασσική ιατρική διερεύνηση και διάγνωση ( πλήρη κλινικό, εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο ) καθώς και την θεραπεία,  όπως και τον σημαντικό ρόλο του Γυναικολόγου και του Ενδοκρινολόγου, αλλά έρχεται να συνεργασθεί συμπληρωματικά με κοινό σκοπό την επίτευξη κυήσεως. Η όλη προσπάθεια  βασίζεται στην πλήρη ιατρική διερεύνηση από τον Γυναικολόγο της ομάδος και στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του/των πιθανών προβλημάτων με ομοιοπαθητικό φάρμακο, χωρίς χρήση ορμονικών σκευασμάτων με  τις γνωστές ανεπιθύμητες επιδράσεις τους στον οργανισμό της γυναίκας.

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΓΚΟΥΜΑΣ

Μαιευτήρας

Χειρουργός  Γυναικολόγος

#########