Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα σημαντικότατο πρόβλημα υγείας και για την χώρα μας, όπως αποτελεί για όλες τις γυναίκες του δυτικού κόσμου.

Υπολογίζεται σε παγκόσμια κλίμακα ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισότερες από 1.350.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο με καρκίνο του μαστού. Από αυτές περισσότερες από 480.000 θα καταλήξουν από την ασθένειά τους. Στην πατρίδα μας  δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αλλά φαίνεται ότι ετησίως προσβάλλονται περίπου 4.500 γυναίκες.

Τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Μέχρι το 2020 ο αριθμός των γυναικών που θα προσβληθούν από καρκίνο του μαστού θα αυξηθεί κατά 50%. Ωστόσο υπάρχει και ένα ευχάριστο νέο. Από τη δεκαετία του 2000 μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των γυναικών που καταλήγουν από τη νόσο τους. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Αφενός στην πρωιμότερη διάγνωση του καρκίνου με τη μαστογραφία και τις άλλες εξετάσεις και αφετέρου στην έγκαιρη εφαρμογή νεοτέρων και πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών παραγόντων, κυρίως ως μετεγχειρητική θεραπεία αλλά και στη μεταστατική νόσο.

Επειδή όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ο καρκίνος του μαστού τόσο περισσότερο η θεραπεία θα είναι πιο αποτελεσματική και αισθητικά αποδεκτή, όλες οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό και προγραμματισμένο έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία τους με αυτοεξέταση, εξέταση από ειδικό μαστολόγο, μαστογραφία σε ετήσια βάση από την ηλικία των 40 ετών, που θα συμπληρώνονται όταν προκύπτει ανάγκη από υπερηχογράφημα μαστών ή ακόμα και από μαγνητική μαστογραφία.

Η βασική θεραπευτική επιλογή, όταν ανακαλυφθεί ένας καρκίνος μαστού, είναι η χειρουργική αφαίρεση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από μετεγχειρητική χημειοθεραπεία με ή χωρίς ορμονοθεραπεία και εάν χρειάζεται χορήγηση στοχευμένης θεραπείας για ένα έτος. Μερικές φορές λόγω του μεγέθους του όγκου είναι προτιμότερο να χορηγηθεί πρώτα η χημειοθεραπεία και να ακολουθήσει η χειρουργική επέμβαση.

Οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις είναι λιγότερο ακρωτηριαστικές από ό,τι στο παρελθόν, ενώ είναι εφικτή πλέον και η σύχγρονη αποκατάσταση του μαστού. Νεότερα λιγότερο τοξικά και περισσότερο αποτελεσματικά φάρμακα είναι διαθέσιμα με αποτέλεσμα  οι γυναίκες, που έχει υποτροπιάσει η αρρώστια τους, να ζουν διπλάσια χρόνια από ό,τι στο παρελθόν

 

#########