Η λεύκανση των δοντιών, η πιο δημοφιλής τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής, μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία πολλών ανθρώπων για ένα λαμπερό χαμόγελο. Είναι όμως η λεύκανση μια ενδεδειγμένη μέθοδος και για καπνιστές;

Το κάπνισμα είναι μια πολύ διαδεδομένη εθιστική συνήθεια στον ελληνικό πληθυσμό που έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Χημικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι ένα τσιγάρο περιέχει 4000 χημικές ουσίες, από τις οποίες οι 43 είναι δηλητηριώδεις (πίσσα, νικοτίνη, αμμωνία, κυανιδικό υδρογόνο, μονοξείδιο του άνθρακα, και άλλα) και ευθύνονται για τη δημιουργία καρκίνου στον οργανισμό

.

Το πρώτο μέρος του σώματος που πλήττεται από το κάπνισμα είναι η στοματική κοιλότητα. Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στη γλώσσα, στο στόμα και στα χείλη, ενώ δρα επιβαρυντικά στην περιοδοντική νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών.

Πώς κιτρινίζουν τα δόντια;

Το κάπνισμα βλάπτει, εκτός από την υγεία των δοντιών και την αισθητική τους. Η πιο εμφανής επίδραση του καπνού στα δόντια είναι το κιτρίνισμά τους. Όταν ανάβει ένα τσιγάρο, οι παραπάνω δηλητηριώδεις ουσίες καίγονται και αλλάζουν τις χημικές τους ιδιότητες. Ο καπνός που εισπνέεται  (τσιγάρο, πίπα ή πούρο) όταν περνάει από τη στοματική κοιλότητα αφήνει ένα κολλώδες υπόλειμμα από χρωστικές ουσίες επάνω στα δόντια, με αποτέλεσμα αυτά να κιτρινίζουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Όταν μάλιστα καπνίζει κανείς πολλά χρόνια, οι χρωστικές έχουν πια διαποτίσει το σμάλτο των δοντιών και είναι αδύνατο να αφαιρεθούν μόνο με το βούρτσισμα ή ακόμα και με τον συχνό καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Αν λοιπόν ψάχνετε για άλλον έναν καλό λόγο να σταματήσετε το κάπνισμα, σκεφτείτε το χαμόγελό σας!

 

Μπορεί ένας καπνιστής να έχει λαμπερό χαμόγελο;

 Ένας καπνιστής πρέπει να καταβάλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να διατηρήσει τα δόντια του λευκά απ’ ότι ένας μη καπνιστής. Θα πρέπει επισκέπτεται πιο τακτικά τον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών. Επίσης θα πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του με οδοντόκρεμες που έχουν ειδική σύσταση για να αφαιρούν τα στίγματα που αφήνει ο καπνός,  κάτι που μπορεί όμως να προκαλέσει φθορά στο σμάλτο.

Είναι βέβαιο, ότι όσο κανείς θα συνεχίζει να καπνίζει, οι προσπάθειές του για να αποκτήσει λευκά δόντια με κάποια τεχνική λεύκανσης, δεν θα έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα.    

Αν πραγματικά επιθυμείτε ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο, τότε θα πρέπει να μειώσετε το κάπνισμα στο ελάχιστο (μέχρι 5 τσιγάρα την ημέρα), ή ακόμα καλύτερα να διακόψετε  το κάπνισμα εντελώς, ώστε να μπορέσει η λεύκανση των δοντιών να έχει ορατά αποτέλεσμα και να διαρκεί για πολύ καιρό.

 

Πώς επιτυγχάνεται η λεύκανση;

 

Η λεύκανση είναι ο καλύτερος τρόπος να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας όταν αποφασίσετε να σταματήσετε το κάπνισμα.

Για να είναι πιο αποτελεσματική η θεραπεία της λεύκανσης θα πρέπει να προηγείται ένας επιμελής καθαρισμός των δοντιών ώστε να αφαιρεθούν οι επιφανειακές χρωστικές. Σε μια επόμενη επίσκεψη ο οδοντίατρος επικαλύπτει την επιφάνεια των δοντιών με το λευκαντικό υλικό και το ενεργοποιεί με ένα φως ειδικού τύπου. Με τη μέθοδο αυτή ελευθερώνεται οξυγόνο που εισχωρεί στο σμάλτο των δοντιών, αλλάζει τη χημική δομή των χρωστικών ουσιών  και τις μετατρέπει σε αόρατα σωματίδια. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα ορατά, αφού αφαιρούνται από τα δόντια όλα τα υπολείμματα καπνού, τα στίγματα και οι κιτρινίλες. Σε πιο δύσκολα περιστατικά που είναι έντονη η δυσχρωμία των δοντιών, η θεραπεία συνεχίζεται στο σπίτι, τοποθετώντας το λευκαντικό υλικό για λίγες μέρες μέσα σε ειδικά μασελάκια.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα πλεονεκτήματα του να μην καπνίζει κανείς είναι πολύ σημαντικά, όχι μόνο για τους ευνόητους λόγους της υγείας αλλά και για λόγους αισθητικής. Τώρα και για όσους αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα, με τα νέα οδοντιατρικά υλικά και τις σύγχρονες μεθόδους λεύκανσης μπορούμε να σβήνουμε κυριολεκτικά από τα δόντια τα σημάδια που άφησε ο καπνός.

Κάντε λοιπόν ένα νέο ξεκίνημα σταματώντας το κάπνισμα και χαρείτε τη ζωή σας με ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο!

 

Δρ. Όλγα Παπασωτηρίου, οδοντίατρος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μονάχου, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, Η.Π.Α.

Πηγή:

http://www.my-smile.gr/1753-dental-bleaching-no-tobacco/

#########