Περίπου 90.000 αποκαταστάσεις κοιλιοκήλης εκτελούνται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής .Είναι ένα  από τα ποιο συχνά προβλήματα που οδηγούν έναν ασθενή στο χειρουργείο .Οι μέθοδοι αποκατάστασης που χρησιμοποιούνται είναι είτε με τον ανοιχτό συμβατικό τρόπο είτε λαπαροσκοπικά. Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα καλό οδηγό κατανόησης της κήλης και τους τρόπους ίασης της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΗΛΕΣ

Τι είναι η κοιλιοκήλη ;

Προκύπτει συνήθως στο κοιλιακό τοίχωμα όπου έχει γίνει μια προηγούμενη χειρουργική τομή. Σε αυτή την περιοχή οι κοιλιακοί μύες έχουν αποδυναμωθεί, και αυτό οδηγεί σε διόγκωση. Άλλες περιοχές στις οποίες μπορούν να εμφανιστούν οι κοιλιοκήλες είναι στον ομφαλό (ομφαλοκήλη) ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος. Μια κήλη δεν μπορεί να γίνει καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου ούτε μπορεί να φύγει από μόνη της (χωρίς θεραπεία).

Συμπτώματα  κήλης :

Μια κήλη αναγνωρίζεται συνήθως ως ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα σας. Ενίοτε δεν προκαλεί καμία απολύτως δυσφορία, αλλά μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή βήχετε, καταπόνηση κατά την ούρηση ή κινήσεις των εντέρων ή με την παρατεταμένη ορθοστασία. Η δυσφορία μπορεί να είναι είτε οξύς ή ακαθόριστος πόνος που χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας. Οποιαδήποτε συνεχής ή σοβαρή δυσφορία, ερυθρότητα, ναυτία ή εμετός που σχετίζονται με το εξόγκωμα είναι σημάδια ότι η κήλη είναι εγκλωβισμένη ή πιεσμένη. Αυτά τα συμπτώματα είναι αίτια ανησυχίας και συνιστάται η άμεση επαφή με τον παθολόγο ή χειρουργό σας.

Τι προκαλεί την κοιλιοκήλη ;

Μια τομή στο κοιλιακό τοίχωμα θα είναι πάντα μια περιοχή πιθανά αδύναμη. Κήλες μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές τις περιοχές λόγω έντονου τεντώματος, γήρανσης, τραυματισμού ή μετά από λοίμωξη στο σημείο αυτό ύστερα από χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση ή δεν γίνονται αντιληπτές για χρόνια μετά την επέμβαση. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει κήλη σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν καθώς μεγαλώνουμε. Ορισμένες δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας κήλης. Συμπεριλαμβανομένου του επίμονου βήχα, δυσκολία με την κινητικότητα του εντέρου (δυσκοιλιότητα) ή της ούρησης, ή ακόμα συχνή ανάγκη για τέντωμα.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος της διαδικασίας και της γενικότερης  κατάστασης του ασθενή. Πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής :

Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Ταχύτερη επιστροφή στις διατροφικές συνήθειές μας.
Γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινότητα.

Ο χειρουργός σας είναι αυτός που καθορίζει εάν η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κοιλιοκήλης είναι κατάλληλη για εσάς. Η διαδικασία αυτή δεν ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν υποστεί εκτεταμένες εγχειρήσεις στην κοιλιακή χώρα, κήλες που βρίσκονται σε ασυνήθιστες ή δύσκολο να προσεγγιστούν θέσεις ή υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Η  εκάστοτε  περίπτωση εκτιμάται από τον παθολόγο σας

Τι προετοιμασίες απαιτούνται ;

Οι περισσότερες επεμβάσεις κήλης πραγματοποιούνται εντός του νοσοκομείου και ως εκ τούτου μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι την ίδια ή την επόμενη μέρα της επέμβασης. Η προεγχειρητική προετοιμασία περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ιατρική αξιολόγηση, ακτινογραφία θώρακος και μια εξέταση ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗKΓ) ανάλογα με την ηλικία και την ιατρική σας κατάσταση. Μετά τα μεσάνυχτα, το βράδυ πριν την επέμβαση δεν πρέπει να πιείτε ή να φάτε οτιδήποτε εκτός από τα φάρμακα τα οποία σας έχει πει ο χειρουργός σας πως επιτρέπονται με μια γουλιά νερό το πρωί της χειρουργικής επέμβασης.
Φάρμακα όπως η ασπιρίνη, αντιπηκτικά, αντιφλεγμονώδη (φάρμακα αρθρίτιδας) και Βιταμίνη Ε πρέπει να διακοπούν προσωρινά για αρκετές μέρες έως και μια βδομάδα πριν την επέμβαση. Σταματήστε το κάπνισμα και φροντίστε για οποιαδήποτε βοήθεια θα χρειαστείτε στο σπίτι.
 

Ένας ασθενής με κοιλιοκήλη πρέπει να γνωρίζει ότι :

Η χρήση μιας ζώνης στο κοιλιακό τοίχωμα είναι μερικές φορές προβλεπόμενη αλλά συχνά αναποτελεσματική.

Οι κοιλιακές κήλες δεν φεύγουν από μόνες τους και μπορεί να διογκωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπεία και γίνεται με δυο τρόπους.

Ι. Η παραδοσιακή προσέγγιση γίνεται μέσω μιας τομής στο κοιλιακό τοίχωμα. Ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να ράψει τον φυσικό ιστό μαζί, αλλά συχνά απαιτείται η τοποθέτηση πλέγματος μέσα ή πάνω στο κοιλιακό τοίχωμα για ένα γερό κλείσιμο. Αυτή η τεχνική εκτελείται συνήθως υπό γενική αναισθησία αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, με νάρκωση ή ραχιαία αναισθησία. Ο χειρουργός σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την αναισθησία που είναι καταλληλότερη για εσάς.

ΙΙ. Η δεύτερη προσέγγιση είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κοιλιοκήλης. Σε αυτή την προσέγγιση ένα λαπαροσκόπιο (κάμερα) εισάγεται μέσω ενός καθετήρα .Το λαπαροσκόπιο  (κάμερα) επιτρέπει στον χειρουργό να δει την κήλη εσωτερικά. Άλλες μικρές τομές θα απαιτηθούν για την εισαγωγή μικρών σωληνίσκων (trocars) ώστε να τοποθετηθούν λαπαροσκοπικά εργαλεία για να αφαιρεθεί κάθε ουλώδης ιστός  και  να προστεθεί  ένα χειρουργικό πλέγμα στην κοιλιακή χώρα. Αυτό το πλέγμα σταθεροποιείται κάτω από το ελαττωματικό τοίχωμα στους δυνατούς ιστούς του κοιλιακού τοιχώματος. Μένει στη θέση του με τη βοήθεια χειρουργικών clip , και σε πολλές περιπτώσεις ράμματα. Συνήθως οι τομές είναι 0,5 cm . Τα ράμματα που διαπερνούν ολόκληρο το πάχος του κοιλιακού τοιχώματος τοποθετούνται μέσω μικρών τομών γύρω από την περιφέρεια του πλέγματος. Αυτή η επέμβαση συνήθως εκτελείται υπό γενική αναισθησία.

Τι θα γίνει εάν η επέμβαση δε μπορεί να εκτελεστεί ή να ολοκληρωθεί με την λαπαροσκοπική μέθοδο ;

Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν μπορεί να εκτελεστεί. Παράγοντες όπου μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να επιλεγεί ή να μετατραπεί η διαδικασία σε “ανοιχτή” μπορεί να περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενης εγχείρησης στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα να προκληθεί πυκνός ουλώδης ιστός, δυσκολία στο να γίνουν ορατά τα όργανα ή πρόβλημα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η απόφαση να εφαρμοστεί η ανοιχτή επέμβαση είναι μια απόφαση κρίσης που γίνεται είτε από το χειρουργό σας είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της ίδιας της επέμβασης. Όταν ο χειρουργός πιστεύει πως είναι ασφαλέστερο να μετατραπεί η λαπαροσκοπική μέθοδος σε “ανοιχτή” αυτό δεν αποτελεί επιπλοκή αλλά ορθή χειρουργική κρίση. Η απόφαση να μετατραπεί σε “ανοιχτή” επέμβαση βασίζεται αυστηρά στην ασφάλεια του ασθενή.

 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση ;

Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με ελαφριά δραστηριότητα όταν βρεθούν στο σπίτι μετά την επέμβαση. Ο χειρουργός σας θα καθορίσει το εύρος της δραστηριότητας, όπως η ανύψωση και άλλες μορφές φυσικής άσκησης. Ακολουθήστε τις συμβουλές του χειρουργού σας προσεκτικά. Η μετεγχειρητική δυσφορία είναι συνήθως ήπια έως μέτρια. Συχνά οι ασθενείς θα απαιτήσουν αναλγητικά φάρμακα. Εάν εμφανίσετε πυρετό, ρίγη, εμετό, σας είναι αδύνατο να ουρήσετε ή παρατηρήσετε αποστράγγιση από τις τομές σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το χειρουργό σας.

Εάν έχετε παρατεταμένο πόνο και δεν ανακουφίζεστε από τα παυσίπονα που σας έχουν χορηγηθεί, θα πρέπει να ενημερώσετε το χειρουργό σας. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις φυσιολογικές δραστηριότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μπάνιο, οδήγηση, ανέβασμα σκαλιών, ανύψωση, την εργασία και την σεξουαλική επαφή.

Συχνά οι ασθενείς μπορεί να αναπτύσσουν κάποιο πρήξιμο στην περιοχή που βρισκόταν η κήλη. Αυτό οφείλεται στη συλλογή υγρού εντός του προηγούμενου χώρου της κήλης. Τις περισσότερες φορές αυτό εξαφανίζεται από μόνο του με το χρόνο. Εάν όχι, ο χειρουργός σας μπορεί να το αναρροφήσει με μια βελόνα στο ιατρείο του. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον χειρουργό σας πότε και εάν χρειάζεται να κανονίσετε ένα ραντεβού παρακολούθησης. Κατά κανόνα οι ασθενείς καλούν να κλείσουν ραντεβού παρακολούθησης 2-3 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση.

Πότε να καλέσετε το γιατρό σας ;

Βεβαιωθείτε πως θα καλέσετε τον παθολόγο ή χειρουργό σας εάν αναπτύξετε οτιδήποτε από τα ακόλουθα :

Επίμονο πυρετό πάνω από 39 C

Αιμορραγία

Αυξανόμενο πρήξιμο στην κοιλιά ή βουβωνική χώρα

Πόνο που δεν ανακουφίζεται από τα παυσίπονα σας

Επίμονη ναυτία ή εμετό

Επίμονο βήχα ή δύσπνοια

Αποστράγγιση από οποιαδήποτε τομή

Ερυθρότητα γύρω από οποιαδήποτε τομή

Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τη συζήτηση με το χειρουργό σας για την ανάγκη της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κοιλιοκήλης. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ανάγκη σας για επέμβαση κήλης, χρέωσης ή ασφαλιστικής κάλυψης, ή σχετικά με την κατάρτιση και την εμπειρία του χειρουργού σας μη διστάσετε να ρωτήσετε το χειρουργό σας ή το προσωπικό του ιατρείου του. Εάν έχετε ερωτήσεις που αφορούν την επέμβαση ή το τι θα ακολουθήσει, παρακαλώ συζητήσετε τις με το χειρουργό σας πριν ή μετά την επέμβαση.

 

 

 

Διαμαντής Ε. Θωμάς MD Γενικός Χειρουργός εξειδικευμένος στην λαπαροσκοπική ρομποτική ογκολογική χειρουργική παχυσαρκίας μαστού ενδοκρινών αδένων .
Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας , της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και μέλος EAES (European Association for Edoscopic Surgery).Eχει συμμετάσχει σε ερευνητική ομάδα, υπό την αιγίδα του «INTERNATIONAL INSTITUTE OF ANTICANCER RESEARCH»,και έχει πολλές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά.

 

#########