Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ξεκινώντας μια νέα εκστρατεία για την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας του παιδιού στην Ελλάδα, πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 5/4/2012 στον Πολυχώρο του βιβλιοπωλείου «Ιανός», εκδήλωση με θέμα «έχε στο νου σου το παιδί». Με στόχο τη γνωστοποίηση και ανάδειξη του σημαντικότατου έργου του Ινστιτούτου καθώς και την ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και της Πολιτείας, η Διοικούσα Επιτροπή, το Επιστημονικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Εργαζομένων, απεύθυναν κάλεσμα αλληλεγγύης στο οποίο ανταποκρίθηκαν παράγοντες της επιστημονικής κοινότητας, των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων.

Στην εκδήλωση αυτή έκαναν παρεμβάσεις και μίλησαν για τα σύγχρονα προβλήματα προστασίας της υγείας των παιδιών γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για το ρόλο του Ινστιτούτου και την προσφορά του στην ελληνική οικογένεια, οι ακόλουθοι:

  • Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου
  • Ελένη Μιχελακάκη, Διευθύντρια Ενζυμολογίας και Κυτταρικής Λειτουργίας, Ι.Υ.Π.
  • Χρύσα Μπακούλα, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Γιώργος Νικολαΐδης Διευθυντής Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ι.Υ.Π.
  • Τάκης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας
  • Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Δήμαρχος Αμαρουσίου
  • Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνοθέτιδα, συγγραφέας («Η Κάρμεν των παιδιών»).

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αριστομένης Συγγελάκης, νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις και στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκαν:

Η σπουδαιότητα του προληπτικού προγράμματος νεογνών στην Ελλάδα αφού προλαμβάνει τη δημιουργία ενός ιδρύματος το χρόνο για παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση.

Η διερεύνηση σπάνιων νοσημάτων που στην πραγματικότητα αφορούν στο 6% του ελληνικού πληθυσμού και δεν ανιχνεύονται πουθενά αλλού στη χώρα μας.

Η σημασία και ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω κυρίως της λειτουργίας του μοναδικού Κέντρου Υγείας αστικού τύπου για παιδιά, υπό την επιστημονική ευθύνη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και την υποστήριξη του Δήμου Καισαριανής.

Ο ρόλος της πρόληψης στα θέματα υγείας και ευεξίας των παιδιών.

Η ενίσχυση του μητρικού θηλασμού.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της  βίας στην οικογένεια και στο σχολείο.

Η κατοχύρωση και η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν και οι εξής:

Ο πατέρας Αντώνιος Καλλιγέρης ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμου, οι βουλευτές κ. κ. Μιχάλης Κατρίνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής κ.κ. Άννα Παπαδημητρίου–Τσάτσου και Λιλίκα Βασιλάκου, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ο Αντιδήμαρχος Ζωγράφου Α. Βουγιούκας, ο διοικητής των νοσοκομείων Παίδων κ. Μανόλης Παπασάβας και η αναπληρώτρια διοικήτρια κυρία Ειρήνη Τοδούλου, ο διοικητής των Νοσοκομείων Αλεξάνδρα, Έλενα Βενιζέλου και Σπηλιοπούλειου κ. Νίκος Φαλδαμής, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Αθήνα, ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής, του Συλλόγου Μαιών Αθήνας, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, τέως Πρόεδροι και παλαιότερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, γονείς παιδιών και φίλοι του Ινστιτούτου αλλά και πλήθος κόσμου.

Επίσης, θερμές ευχές και μηνύματα έστειλαν η Υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Διαμαντοπούλου, οι Υφυπουργοί Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.κ. Μιχάλης Τιμοσίδης και Μάρκος Μπόλαρης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Όθωνας, ο Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης και αρκετές από τις Πρεσβείες και τις Διπλωματικές Αποστολές ξένων χωρών στην Αθήνα.

Στο μουσικό πρόγραμμα που περιελάμβανε τραγούδια σχετικά με το παιδί, συμμετείχαν η Καλλιόπη Βέττα με το Γιάννη Ιωάννου και ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Νάντια Σουφλή και σε όλους τους εργαζόμενους του Ιανού και, ιδίως, στον Βασίλη Χατζηϊακώβου.

Η συγκινητική, έως και απρόσμενη, ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και η συνολική επιτυχία της εκδήλωσής μας αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη των πολιτών και των κοινωνικών φορέων στο παιδί, την υγεία και τα δικαιώματά του αλλά και την αγάπη και το σεβασμό τους στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και το έργο του. Παράλληλα όμως μας υποχρεώνει όλους, τη διοίκηση, το επιστημονικό συμβούλιο και το σύλλογο εργαζομένων, να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθειά μας για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και περαιτέρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, διαφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών του καθώς και το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, προς όφελος της πατρίδας και του λαού μας.

#########