Στο πλαίσιο των Ημερών Βιομηχανίας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας η ELPEN άνοιξε πρώτη τις πύλες της και ξενάγησε τα ΜΜΕ στις εγκαταστάσεις της στο Πικέρμι

  • Η ELPEN εξάγει ελληνικά φάρμακα σε 60 χώρες παγκοσμίως και 27 ευρωπαϊκές με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 25.000.000€ το 2013
  • Με αιχμή το Elpenhaler®, η ELPEN αναπτύσσει στρατηγική επέκτασης σε όλο τον κόσμο:
  • ELPEN PHARMA GMBH, θυγατρική της ELPEN, στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο 2012
  • Προετοιμασία για ισχυρές συνεργασίες σε Βαλκάνια, χώρες της Βαλτικής και τη Σκανδιναβία
  • Το Ερευνητικό & Πειραματικό Κέντρο ELPEN μετρά 170 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, πάνω από 100 βραβεύσεις από ελληνικούς και διεθνείς φορείς και πάνω από 600 εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ένα υπερσύγχρονο Ερευνητικό & Πειραματικό Κέντρο (Ε&ΠΚ), η εξωστρεφής αναπτυξιακή στρατηγική και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ELPEN, οι 820 εργαζόμενοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες, ερευνητές και στελέχη, αποτελούν την Καρδιά, το Μυαλό και την Ψυχή της ELPEN, της 1ης ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας.

 

Μετά από 50 χρόνια παρουσίας στην φαρμακευτική αγορά και χάρη στην ποιότητα, την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που αναπτύσσει και παράγει στο εργοστάσιό της, χαίρει αναγνώρισης από το σύνολο του ιατροφαρμακευτικού κόσμου, των ασθενών και των συνεργατών της στην Ελλάδα και διεθνώς.

Με αφορμή την ακμάζουσα δραστηριότητά της η ELPEN προετοιμάζει καμπάνια που θα «τρέξει» μέσα στον Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της ELPEN, κ. Δημήτριος Πενταφράγκας χαιρέτησε την εκδήλωση, σημειώνοντας ότι «Πριν από 50 χρόνια, μια μικρή ομάδα ανθρώπων με περιορισμένους πόρους αλλά με πολλά όνειρα, βάλαμε τα θεμέλια για μια ισχυρή ελληνική φαρμακευτική εταιρεία που προσφέρει σημαντικό έργο στην εθνική οικονομία, την ιατροφαρμακευτική κοινότητα, τον άνθρωπο και το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία του.

Σήμερα, σε αυτή την δύσκολη αλλά παραγωγική περίοδο νιώθουμε υπερήφανοι γιατί η ELPEN με αιχμή τη συσκευή Elpenhaler® έχει γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή εταιρεία, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Θα κοιτάξουμε να γίνουμε μεγαλύτεροι ως εταιρεία για την Ελλάδα μας που τόσο αγαπάμε όλοι!»

Ο Αντιπρόεδρος της ELPEN, κ. Θεόδωρος Τρύφων εστιάζοντας στην πολιτική για το φάρμακο και την εγχώρια παραγωγή, τονίζει ότι «Δυστυχώς η συζήτηση για τη φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην τιμή των γενοσήμων, στο αν «αξίζουν», αν πρέπει να συνταγογραφούνται με εμπορική ονομασία ή με δραστική ουσία, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από την ουσία του προβλήματος για τον περιορισμό των δαπανών.

Είναι σαφές όμως ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν κυρίως από την διαχρονική απουσία πολιτικής για το φάρμακο, την απουσία ελέγχων του όγκου συνταγογράφησης, τον υψηλό ρυθμό υποκατάστασης των παλαιών, εκτός πατέντου φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα για τις ίδιες ενδείξεις, την απουσία ελέγχων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Αυτή η μονοδιάστατη πολιτική επικέντρωσης στις τιμές, οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές αντί να υποστηριχθεί η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων. Η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία είχε και έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης με υψηλής ποιότητας φάρμακα. Με την παρούσα πολιτική αντί να προχωράμε μπροστά, έχουμε γυρίσει μια δεκαετία πίσω καθώς η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 υπολογίζεται να είναι χαμηλότερη ακόμα και από το 2004 και 60% χαμηλότερη από το 2009! Επιπλέον, η έλλειψη σταθερού πλαισίου δεν βοηθά τις εταιρείες να προγραμματίσουν και να στηρίξουν νέες επενδύσεις καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι ακόμα και στο άμεσο μέλλον. Τώρα, είναι πραγματικά ευκαιρία να υποστηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που εν μέσω δυσκολιών αποδεικνύει ότι μπορεί να στηρίξει την εθνική οικονομία, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και να προσφέρει στους έλληνες ασθενείς καινοτόμες, ασφαλείς και ποιοτικές θεραπείες.»

Η κα Αυγή Χαραλάμπους, Σύμβουλος του Προέδρου, παρουσιάζοντας τη διεθνή καινοτομία της ELPEN, την ιδιόκτητη συσκευή Elpenhaler®, εφεύρεση του Προέδρου Δ. Πενταφράγκα, επισήμανε ότι η ELPEN είναι η πρώτη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως, η οποία έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη για τον υβριδικό συνδυασμό φλουτικαζόνης & σαλμετερόλης Elpenhaler®. Η συσκευή Elpenhaler® προστατεύεται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 80 κράτη, αναπτύχθηκε αρχικά για την θεραπεία του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τα διεθνή σχέδια ανάπτυξης της ELPEN.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «με τον συνδυασμό φλουτικαζόνης & σαλμετερόλης Elpenhaler® ο οποίος έχει εγκριθεί σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες, οι ασθενείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες το σκεύασμα ήδη κυκλοφορεί, διαθέτουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για τη θεραπεία του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.» Ο κ. Ανδρέας Χριστοδούλου, Διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης, πρόσθεσε ότι το Elpenhaler® αποτέλεσε την αφορμή ώστε τον Φεβρουάριο 2012 να δημιουργηθεί στη Γερμανία (Βερολίνο) η θυγατρική εταιρεία της ELPEN, η ELPEN PHARMA GMBH, που απασχολεί 30 έμπειρους επαγγελματίες στοιχείο που την καθιστά ως μια αναγνωρίσιμη δύναμη στον χώρο του φαρμάκου στη Γερμανία.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε, «Αξιοποιώντας τη δυναμική της ELPEN και την έγκριση του Elpenhaler® στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, άμεσος στόχος είναι η εδραίωση ισχυρών συνεργασιών στα Βαλκάνια, στις χώρες της Βαλτικής και τις Σκανδιναβικές χώρες και η δημιουργία σταθερών σχέσεων με τοπικές εταιρείες και Υγειονομικές Αρχές, διανομείς και αντιπροσώπους.

Αυτή η εντυπωσιακή πορεία των εξαγωγών αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των χωρών που εξάγουμε τα προϊόντα μας, 60 χώρες παγκοσμίως και 27 ευρωπαϊκές, και στον υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων των εξαγωγών από το 2006 έως σήμερα από περίπου 12.000.000€ σε πάνω από 25.000.000€, και με πρόβλεψη υπερδιπλασιασμού μέχρι το 2016!» Η καρδιά της ELPEN ‘χτυπά’ εδώ και 18 χρόνια στο Ερευνητικό & Πειραματικό Κέντρο, το πρώτο εργαστήριο Πειραματικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής παραγωγικής βιομηχανίας.

Ο κ. Απόστολος Παπαλόης, Βιολόγος, Διευθυντής Ε&Π Κέντρου τόνισε ότι «Είναι μια αληθινά καινοτόμος ιδέα για την Ελλάδα, την επιστήμη και την εθνική οικονομία, μια θερμοκοιτίδα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εκπαίδευσης που στηρίζει διεθνείς και εγχώριες επιστημονικές συνεργασίες και πειραματικά προγράμματα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους φορείς.

Στόχος είναι επίσης η προκλινική (in vivo) πειραματική έρευνα σε νέα μόρια για ασθένειες που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, τη Φλεγμονή, το Αναπνευστικό και την Καρδιολογία. Χάρη στη δραστηριότητά του, το Ε&ΠΚ έως τον Ιούλιο 2013, έχει υποδεχθεί πάνω από 10.000 επισκέπτες»! Από το 2011, μετά από διετή προετοιμασία, θεσμοθετήθηκαν οι Υποτροφίες Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου της ELPEN. Ο κ. Παπαλόης σημείωσε ότι «Το Πρόγραμμα Υποτροφιών χαίρει νομικής αναγνώρισης από Πανεπιστήμια και άλλους ερευνητικούς φορείς και μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί περισσότερα από 100 ερευνητικά προγράμματα. Έπειτα από πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό με περισσότερες από 50 υποψηφιότητες, θα απονεμηθούν 5 νέες Υποτροφίες από το Ε&ΠΚ: ένα Πειραματικής Καρδιολογίας, ένα Πειραματικής Γαστρεντερολογίας και τρία Γαστρεντερολογίας, Κλινικοεργαστηριακής Μελέτης.»

Σκιαγραφώντας τις ανθρώπινες αξίες και την ψυχή της ELPEN ο κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Ανθρωπίνων Πόρων, υπογράμμισε την ανάγκη της διακριτικής αλλά ουσιώδης κοινωνικής προσφοράς που σε περιόδους λιτότητας, μας αφορά όλους. Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι «Η ELPEN είναι ένας ενεργός πολίτης και ένα ‘ζωντανό’ μέρος της κοινωνίας που βιώνει κοινά προβλήματα, μοιράζεται κοινές ανησυχίες γι’ αυτό και προσπαθεί να περιλαμβάνει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί στα προγράμματα ΕΚΕ, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη της γης.

Στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης εντάσσονται πέντε άξονες: Περιβάλλον, Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Αθλητισμός και Φιλανθρωπία, και οι άνθρωποι της ELPEN κρατάμε πάντα ζωντανό το ανθρώπινο ενδιαφέρον μας για νέες δράσεις.»

#########