Για τα φαρμακεία ισχύουν σήμερα τα εξής ωράρια: Α) Το ωράριο λειτουργίας  που είναι:

  • ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ : 8:00 έως 14:30
  • ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 8:00 εως 14:00 & 17:00 έως 20:00 και

Β) Το ωράριο εφημεριών (διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων) για τις ώρες που τα φαρμακεία είναι κλειστά

.

Με τον νόμο 3918/2011 δόθηκε η ευκαιρία σε όσους ήθελαν, να δηλώσουν συμμετοχή στο «διευρυμένο ωράριο» του Υπ. Υγείας. Στην Αττική υπήρξαν 57 φαρμακοποιοί που δήλωσαν συμμετοχή, ΜΟΝΟ όμως για τις «κερδοφόρες» διημερεύσεις και κανείς για τις δυσκολότατες και επιζήμιες διανυκτερεύσεις. Ποιό λοιπόν δημόσιο συμφέρον εξυπηρετεί το … “Διευρυμένο ωράριο”;

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος υποχρεώνει τα μέλη του να διημερεύουν και να διανυκτερεύουν, για να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, ο Υπ. Υγείας δίνει το δικαίωμα σε ορισμένους φαρμακοποιούς, που βρίσκονται σε ειδικά πόστα μεγάλης εμπορικότητας, για προσωπικό και μόνο όφελος να κερδοσκοπούν εις βάρος των υποχρεωτικώς εφημερευόντων (που βρίσκονται ενδεχομένως και δίπλα τους) συναδέλφων τους.

Ενθαρρύνει τον εθελοντισμό, δρώντας όλως ανταγωνιστικά προς αυτόν που υπηρετεί νόμιμη υποχρέωσή του. Γιατί να υποχρεώνεται ένας φαρμακοποιός σε εφημερία, όταν δίπλα του υπάρχει «εθελοντής»;

Προτείναμε να αυξήσουμε οικειοθελώς και συντεταγμένα τα εφημερεύοντα φαρμακεία μέχρι και 25%. Προτείναμε στον Υπουργό να νομοθετήσει την ως άνω αύξηση. Προσφέραμε συνολικά 500 επιπλέον εφημερεύοντα φαρμακεία σε όλη την Αττική, οργανωμένα και ομοιόμορφα κατανεμημένα ώστε να εξυπηρετείται πράγματι το δημόσιο συμφέρον. Αντ’ αυτού επιμένει, όχι μόνο στον νόμο που επέτρεψε την πειρατεία από μια χούφτα μεγαλοφαρμακοποιούς, αλλά και στην περαιτέρω τροποποίησή του, για να εξυπηρετηθούν προφανώς … όσοι δεν «πρόλαβαν» σε κάποια εμπορικά κέντρα!

Ο υφιστάμενος νόμος 3918/2011, αλλά και η όποια τροπολογία του, είναι ουσιαστικά ο Δούρειος Ίππος των αλυσίδων φαρμακείων και των supermarketsγια την είσοδό τους στην Ελληνική Αγορά και για την διάλυση του φαρμακείου της γειτονιάς και της περιφέρειας.

Θυμίζουμε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το ωράριο των Φαρμακείων είναι ενιαίο και ρυθμισμένο. Στις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που ισχύει ελεύθερο ωράριο, δεν προβλέπονται εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα Φαρμακεία.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

#########