Η οικονομική κρίση έχει επιρροή όχι μόνο στον οικονομικό προϋπολογισμό της Ελληνικής οικογένειας αλλά και της ψυχικής υγείας των μελών της. Ο τρόπος που θα διαχειριστεί  το ζευγάρι την επιρροή που μπορεί να έχει επιφέρει η κρίση στα οικονομικά του, έχει άμεση σχέση με το πως θα επηρεαστεί σε ψυχολογικό επίπεδο.
 
Οι συγκρούσεις που παρατηρούνται εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, της πιθανής ανεργίας και του άγχους που αυτή επιφέρει στο ζευγάρι, και η πιθανή αρνητική στάση που θα έχει ο ένας σύντροφος στον άλλον (π.χ. εάν ο ένας κατηγορεί τον άλλον για το ποιός φταίει για την κατάσταση που βιώνουν ή εάν χάσανε την δουλειά τους) όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ζευγάρι και στην ζωή του.
 
Συγκεκριμένα, η αυξημένη ψυχική ένταση (άγχος) και κακή διάθεση ή κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα θυμού ανάμεσα στο ζευγάρι πράγμα που με την σειρά του θα επηρεάσει την σεξουαλική του ζωή όπως για παράδειγμα το να υπάρχει λιγότερη όρεξη για σεξουαλική επαφή. Επίσης πολλές φορές παρατηρούμε ότι η ανεργία επηρεάζει το ζευγάρι τόσο αρνητικά που μπορεί να αποδομηθεί ολόκληρη η σχέση και η οικογένεια με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην βίωση αρνητικών συναισθημάτων όπως άγχος και κατάθλιψη, θυμός, απογοήτευση, ανασφάλεια από την πλευρά του ζευγαριού, όσο και από τα παιδιά. Παρόλα αυτά υπάρχουν ψυχολογικοί τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αμυνθούμε ψυχολογικά απέναντι στην κρίση.
 
Παρακάτω παραθέτω μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν:
 
1. Εκφράστε αυτά που νιώθετε προς τον σύντροφό σας με έναν ευγενικό και όχι επιθετικό τρόπο. Αναγνωρίστε ότι έχετε δικαίωμα να εκφράζετε τα συναισθήματά σας με τρόπο  που θα βοηθήσει εσάς να τα εκφράσετε και να μην κάνετε τον άλλον να βγάλει άμυνα απέναντί σας και να μην σας ακούσει. Για παράδειγμα, βοηθάει να πείτε ότι ‘νιώθω ότι δεν με ακούς’ από ότι να κατηγορήσετε κάποιον ότι ‘είσαι αναίσθητος/η και δεν με ακούς’ ή ‘δεν με καταλαβαίνεις’.
 2. Αρχίστε να εξετάζετε τις σχέσεις σας, προσωπικές και επαγγελματικές, και να αναγνωρίζετε ποιές από αυτές τις σχέσεις σας κάνουν καλό και ποιές σας επιφέρουν αρνητικά συναισθήματα και κακή διάθεση. Προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο με εκείνους που σας γεμίζουν θετικά συναισθήματα, σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και δεν σας πάνε ‘πίσω’, και σιγά σιγά αποφύγετε εκείνους που έχουν αρνητική επιρροή και οι οποίοι σιγά σιγά θα αρχίσουν να ‘εξαφανίζονται’ από την ζωή σας.
3. Αποφύγετε την κριτική και τις κατηγορίες. Αυτή η στιγμή δεν είναι ώρα για να ανακαλύψετε το ποιός φταίει. Με αυτόν τον τρόπο το μόνο που θα πετύχετε είναι να απομακρυνθείτε από τον/την σύντροφό σας περισσότερο. Στο μέλλον θα υπάρξει σίγουρα μια περίοδος που θα μπορέσετε να κάνετε ανασκόπηση και να κατανοήσετε το τι κάνει ο κάθενας από την πλευρά του και συμβάλλει ή όχι, αρνητικά ή θετικά, στον οικονομικό σας προϋπολογισμό, αλλά αυτήν την στιγμή θα κάνετε μόνο κακό εάν ξεκινήσετε το παιχνίδι της κατηγορίας. 
4. Βάλτε με τον σύντροφό σας προτεραιότητες. Για παράδειγμα, ποιά πράγματα ή λογαριασμούς πρέπει να τακτοποιήσετε άμεσα που θα σας ανακουφίσουν τόσο οικονομικά όσο και ψυχικά αφού τακτοποιώντας αυτά θα μειωθεί η ένταση που μπορεί να σας ασκούν;
 
 
 Πεντεράκη - ψυχολόγος
H  Αλεξάνδρα Πενταράκη PhD είναι Διδάκτωρ Ψυχολογικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, King’s College London, εργάζεται στην Θεσσαλονίκη ως ψυχολόγος & είναι συγγραφέας του βιβλίου
Σπάζοντας τα Δεσμά της Γυναικείας Κατάθλιψης, Εκδόσεις Brain Matters Institute.
#########