Παρατίθενται δύο αποφάσεις του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α., που σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωτικές για τους ιατρούς-μέλη του, γιατί αφορούν στη νόμιμη άσκηση της ιατρικής και η μη εφαρμογή τους, επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις. 1.Σε κάθε συνταγή, στο κάτω μέρος θα τίθεται σφραγίδα με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Οποιαδήποτε τροποποίηση ιατρικής συνταγής, αποτελεί αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και τυχόν παρενέργειες βαρύνουν ποινικά τον αντικαθιστώντα»  2. Απαγορεύεται στο γιατρό να συνταγογραφεί φάρμακα εκ των υστέρων, που χορηγήθηκαν από φαρμακοποιό, χωρίς να προσκομιστεί συνταγή γιατρού.

 

Επεξηγήσεις

Μετά τη ψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου και των Υπουργικών Αποφάσεων που τον συνοδεύουν, ακρωτηριάζεται κάθε έννοια της ιατρικής πράξης, όπως ρητώς καθορίζεται στο Νόμο 3418/2005. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το νόμο, κάθε ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της συνταγογράφησης, σκοπό έχει τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Η υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από το γιατρό, η επιλογή του φθηνότερου γενόσημου από το φαρμακοποιό, η αντικατάσταση συνταγογραφούμενου σκευάσματος, αλλά και η εκτέλεση ιατρικών πράξεων από το φαρμακοποιό, συνιστούν παράνομη άσκηση της ιατρικής που είναι ποινικό αδίκημα (Α.Ν. 1565/39, Αρ. 111). Επιπλέον σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 του Π.Δ. 340/1993 που αφορά τον Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, απαγορεύεται στο Φαρμακοποιό να αντικαθιστά με άλλα φάρμακα τα αναγραφόμενα σε ιατρική συνταγή, χωρίς την έγκριση του ιατρού που εξέδωσε τη συνταγή. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευθυγράμμιση του Υ.Υ.Κ.Α. με συγκεκριμένους Προέδρους μεγάλων Φαρμακευτικών Συλλόγων, που στηρίζουν τα ανθυγιεινά μέτρα που ψηφίστηκαν, στη λογική «ο γιατρός θέτει τη διάγνωση και ο ειδικός επιστήμον φαρμακοποιός επιλέγει, μετά την υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από το γιατρό, το ενδεικνυόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα».
 
Κατόπιν όλων αυτών δεν υφίστανται περιθώρια ανοχής και υποχρεούνται οι γιατροί να προστατέψουν το κύρος και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια. Οφείλουν να διαφυλάξουν εαυτούς από δικαστικές εμπλοκές, σε τυχόν περιπτώσεις επιπλοκών και αστοχίας θεραπειών.Οφείλουν να φράξουν το δρόμο στο εκτεταμένο φαινόμενο της αυτοθεραπείας μεταξύ φαρμακοποιών-ασθενών, γράφοντας εκ των υστέρων συνταγές για φάρμακα που χορήγησαν φαρμακοποιοί αντιποιούμενοι το ιατρικό λειτούργημα, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να τους εγκαλεί ως υπερσυνταγογράφους και να τους επιβάλλει χρηματικές ποινές και απαγόρευση συνταγογράφησης για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προβλέπει ο πρόσφατος Μνημονιακός νόμος. Εξάλλου όπως ο Υπουργός Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διαβεβαιώνουν τους Έλληνες ασφαλισμένους, επί 24-ώρου βάσεως τους έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.
 
Ενωτικά και μαζικά δίνουμε την απάντηση στα ισοπεδωτικά και αντιιατρικά μέτρα της κυβέρνησης και του Υ.Υ.Κ.Α.

ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ, ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΟΠΟΙΟΣ ΜΗ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ, ΕΧΕΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                     ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

#########