Δόντια ευαίσθητα στο κρύο νερό; Πονάτε όταν τρώτε κρύα φρούτα από το ψυγείο ή πίνετε κάτι παγωμένο; Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις συνήθειές σας, μόνο για το λόγο αυτό. Νέα συστατικά που περιέχονται στις εξειδικευμένες οδοντόκρεμες καθώς και οι μικρο-επικαλύψεις για τα φθαρμένα δόντια έρχονται να δώσουν λύση! Η ευαισθησία των δοντιών δεν είναι μεν ασθένεια, όμως είναι πολύ ενοχλητική και υποβιβάζει την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν ευαισθησία στα δόντια;

Ένας στους πέντε ενήλικες 20-40 ετών υποφέρει  από ευαισθησία των δοντιών, η οποία  έχει γίνει το συνηθέστερο πρόβλημα των δοντιών, αφού ο περισσότερος πια κόσμος διατηρεί τα φυσικά του δόντια.

Η Νο.1 βασική αιτία για την ευαισθησία των δοντιών είναι η εκτεθειμένη οδοντίνη. Αυτή εμφανίζεται όταν υποχωρούν τα ούλα, όταν υπάρχει περιοδοντική νόσος, ή ακόμα όταν κανείς βουρτσίζει τα δόντια δυνατά με σκληρή οδοντόβουρτσα. Το σμάλτο των δοντιών μπορεί επίσης να φθαρεί όταν κανείς τρίζει τα δόντια του (βρουξισμός), ή όταν τρώει πολλά φαγητά που περιέχουν ξίδι και λεμόνι.  Επίσης η τερηδόνα προκαλεί ευαισθησία στα δόντια επειδή φθείρει το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια. Υπάρχουν πολλές αιτίες της ευαισθησίας των δοντιών, γι’ αυτό πάντα να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρο. Μπορεί αυτή να είναι ένδειξη για ένα άλλο, βαθύτερο πρόβλημα.

Πώς προκαλείται ο πόνος στα ευαίσθητα δόντια;

 Στην οδοντίνη υπάρχει ένα δίκτυο από οδοντινοσωληνάρια που τη διαπερνούν σε όλο το πάχος της, από τον πολφό, μέχρι το σμάλτο. Αν σε μια περιοχή χαθεί το σμάλτο ή η οστεϊνη που καλύπτει τις ρίζες, η οδοντίνη αλλά και ο πολφός εκτίθενται στα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος του στόματος. Οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στα οδοντινοσωληνάρια διεγείρονται από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το κρύο, το καυτό και η πίεση, και προκαλούν ένα δυνατό ερέθισμα πόνου. Δεν είναι τόσο ο πόνος, όσο οι συνέπειες που είναι επικίνδυνες. Όταν κανείς έχει ευαίσθητα δόντια, αποφεύγει να τα βουρτσίζει σωστά, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει περιοδοντική νόσο  ή τερηδόνα.

Πώς ακριβώς δρουν οι οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια;

Οι εξειδικευμένες οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια είναι ο απλούστερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το πρόβλημα. Αυτές περιέχουν χλωριούχο στρόντιο, το οποίο φράζει τα οδοντινοσωληνάρια και απομονώνει το δόντι από τα κρύα και ζεστά  ερέθισμα. Παράλληλα το νιτρικό κάλιο μπλοκάρει το μηχανισμό μετάδοσης του πόνου στα νευρικά κύτταρα.   

Πώς αντιμετωπίζουμε την ευαισθησία που εμφανίζεται μετά από μια λεύκανση;

Στο 75% των λευκάνσεων παρουσιάζουν τα δόντια ευαισθησία. Αυτή είναι μεν παροδική, αλλά γίνεται πολλές φορές τόσο ενοχλητική που στο 40% των περιπτώσεων αναγκάζονται οι οδοντίατροι να διακόψουν τη θεραπεία της λεύκανσης.

Τελευταίες κλινικές έρευνες έδειξαν η ευαισθησία αυτή μειώνεται στο ελάχιστο, αν βουρτσίζει κανείς τα δόντια του με ειδική οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια δύο εβδομάδες πριν αρχίσει τη λεύκανση και για άλλες δύο εβδομάδες αφότου την ξεκινήσει.  Η αγωγή αυτή δεν επιδρά στη λεύκανση, ενώ η ικανοποίηση από το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Συχνά υποχωρούν τα ούλα στους προγόμφιους και τους γομφίους, το σμάλτο φθείρεται από το έντονο βούρτσισμα και οι ρίζες είναι πολύ ευαίσθητες στο κρύο. Τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό ο οδοντίατρος;

Ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την έντονη ευαισθησία των δοντιών είναι οι μικρο-επικαλύψεις από σύνθετες ρητίνες νέου τύπου που είναι ιδανικές  για να καλύπτουν τα σημεία που έχει φθαρεί το σμάλτο. Πρόκειται για ειδικού τύπου σύνθετες ρητίνες, που είναι ανθεκτικές, έχουν εξαιρετική αισθητική, αλλά παράλληλα είναι και ελαστικές για να ακολουθούν τις μικρο-κάμψεις που παρατηρούνται στα δόντια κατά τη μάσηση. Οι ρητίνες επικολλώνται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών χωρίς μάλιστα να χρειάζεται τρόχισμα του σμάλτου.

Πέντε πρακτικά βήματα για να «δαμάσετε» τα ευαίσθητα δόντια.

Πλένετε τα δόντια καθημερινά δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά τουλάχιστον. Τοποθετείτε τη βούρτσα με γωνία 45 μοιρών κάνοντας ήπια κυκλική κίνηση, όχι οριζόντιο τρίψιμο. 
Να λαμβάνετε  αρκετή ποσότητα από ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (το ασβέστιο, μαγνήσιο και η βιταμίνη D συμβάλλουν στα γερά δόντια, η βιταμίνη Α διατηρεί το σμάλτο υγιές ενώ η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί ευαίσθητα ούλα).
Αν έχετε ευαίσθητα δόντια μειώστε για ένα διάστημα αναψυκτικά, χυμούς, κρασί και πίνετε πολύ νερό.
μην βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως αφού φάτε φαγητό με όξινα (ξύδι, λεμόνι), περιμένετε μια ώρα. Τα όξινα αποδυναμώνουν το σμάλτο και το βούρτσισμα αμέσως μετά το βλάπτει ακόμα περισσότερο.
Χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα ενόσω κάνετε λεύκανση. Θα είναι πιο κατάλληλη για τα ούλα και τα δόντια, και μην ξεχνάτε να ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

 

Αλέξανδρος  Παπασωτηρίου, Dr.med.dent., M.S.D.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.
Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου συνέχισε την μετεκπαίδευσή του στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ όπου και απέκτησε τις Ειδικότητες στην Περιοδοντολογία: διάγνωση και θεραπεία των νόσων των ούλων, Προσθετολογία: αποκατάσταση του στόματος μετά την απώλεια των δοντιών και στην Εμφυτευματολογία: τοποθέτηση και αποκατάσταση των Oδοντικών Εμφυτευμάτων.
Το 1999 απέκτησε τον Τίτλο του Διπλωματούχου από την American Board of Periodontology, διάκριση που έχουν πολύ λίγοι Περιοδοντολόγοι στον κόσμο.
Είναι μέλος διακεκριμένων Ελληνικών, Γερμανικών και Αμερικανικών Οδοντιατρικών Εταιριών. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει πολυάριθμες επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου συνεργάζεται με την Δρ. Μήνα και Δρ. Όλγα Παπασωτηρίου σαν ομάδα προσφέροντας σφαιρική και ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας.

www.my-smile.gr

#########