Ποιες τεχνικές για την ομορφιά του προσώπου και του σώματος είναι οι πλέον αγαπητές;
Σύμφωνα με τη στατιστική των χειρουργείων του Δρ. Στεροδήμα, στις γυναίκες οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις είναι: η λιποαναρρόφηση με τη τεχνική Stromal Enriched Lipograft® , η αυξητική στήθους, η ρινοπλαστική, και το λίφτινγκ προσώπου με τη τεχνική Stromal Enriched Lipograft®.
 
Θα θέλαμε πληροφορίες για την τεχνική Stromal Enriched Lipograft. Πότε χρειάζεται, τι επιτυγχάνεται, αν υπάρχουν επιπλοκές , κίνδυνοι ή αντενδείξεις.
Το λίπος αποτελεί ένα άριστο υλικό στα χέρια του εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού. Ο συνδυασμός της λιποαναρρόφησης  και της μεταφοράς λίπους εμπλουτισμένου σε βλαστοκύτταρα ονομάζεται Stromal Enriched Lipograft®. Η  τεχνική Stromal Enriched Lipograft® που έχει ανακαλυφθεί και έχει γίνει  γνωστή παγκοσμίως  από την επιστημονική ομάδα του διακεκριμένου  Έλληνα πλαστικού χειρουργού Δρ. Άρη Στεροδήμα, στοχεύει στην επανόρθωση του περιγράμματος του προσώπου και του σώματος με τη χρήση του λίπους του ασθενή, αποφεύγοντας την εισαγωγή ξένων σωμάτων, όπως ενθεμάτων σιλικόνης και εμφυτευμάτων  υαλουρονικού οξέως. Σε συνεργασία με την ασθενή επιλέγουμε τις περιοχές από τις οποίες επιθυμεί να αφαιρεθεί το ανεπιθύμητο λίπος και τις περιοχές στις οποίες θα μεταφερθεί. Στην ίδια χειρουργική επέμβαση μπορούμε με τη τεχνική Stromal Enriched Lipograft® να σμιλεύσουμε το περίγραμμα του προσώπου,να διορθώσουμε τις ατέλειες της μύτης, να ανορθώσουμε και να αυξήσουμε το στήθος, να γραμμώσουμε τη κοιλιά και  να τονίσουμε τους γλουτούς δίνωντας τους το επιθυμητό σχήμα και όγκο.Η συγκεκριμένη τεχνική απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού και της ομάδας του, αφενός για την επιτυχία της επέμβασης και αφετέρου για την αποφυγή επιπλοκών. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνή τύπο αναφέρει οτι το ποσοστό των επιπλοκών από τις συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις είναι περίπου 2% και με συχνότερες επιπλοκές τη δημιουργία αιματώματος, φλεγμονής και παραγωγή ορόδους υγρού. Ο Δρ. Στεροδήμας, στο Βρετανικό περιοδικό PRIME του Σεπτεμβρίου επισήμανε ότι «Τα αισθητικά αποτελέσματα της τεχνικής Stromal Enriched Lipograft είναι μόνιμα, επιτυγχάνονται με μια μόνο επέμβαση με υψηλό ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών». Η τεχνική Stromal Enriched Lipograft® χρησιμοποιείται τα τελευταία 5 χρόνια στις μεγαλύτερες κλινικές Πλαστικής Χειρουργικής του κόσμου.
 
Οι άνδρες επιλέγουν κάποιες τεχνικές  για την ομορφιά τους;
Έχει αποδειχθεί σε διεθνείς επιστημονικές μελέτες ότι η βελτίωση της εξωτερικής  εμφάνισης  αποτελεί ένα από τους κυριότερους  λόγους για τους οποίους οι άνδρες στρέφονται στην αισθητική πλαστική χειρουργική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ο αριθμός των επισκέψεων στον πλαστικό χειρουργό Δρ. Στεροδήμα και την ομάδα του από άνδρες για  να υποβληθούν στη τεχνική του  Stromal Enriched Lipograft®  τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.Από το σύνολο των ασθενών που τον επισκέπτονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το ποσοστό των ανδρών αποτελεί το 25%.Οι ηλικίες κυμαίνονται από 18 έως 65 ετών.Η ρινοπλαστική αποτελεί τη πιο δημοφιλή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβάλλονται οι άνδρες. Η κοιλιοπλαστική σε συνδυασμό με τη  τεχνική Stromal Enriched Lipograft® αποτελεί τη δεύτερη πιο δημοφιλή επέμβαση και η ανάπλαση του προσώπου με τη τεχνική Stromal Enriched Lipograft® αποτελεί τη Τρίτη πιο δημοφιλή επέμβαση αφού πετυχαίνει  την εικόνα ενός ξεκούραστου και όχι παραμορφωμένου προσώπου και συγχρόνως ο ασθενής απαλλάσεται από το τοπικό πάχος κυρίως στη κοιλιακή χώρα.Σημαντική αύξηση παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια σε  ζευγάρια από το εξωτερικό και κυρίως από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής που αποφασίζουν να υποβληθούν την ίδια χρονική περίοδο σε αισθητικές επεμβάσεις επιλέγωντας την τεχνική του Stromal Enriched Lipograft® για την ανάπλαση του περιγράματος του προσώπου και του σώματος.
 
Οι γυναίκες, καθώς περνούν τα χρόνια, αν έχουν κάνει κάποια πλαστική αισθητική  στα 40, στα 60 ξανααποφασίζουν;
Μεγάλο ποσοστό των ασθενών του Δρ. Στεροδήμα ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Ο Δρ. Στεροδήμας αναφέρει ότι «Ένα  ποσοστό ασθενών αποδέχεται τις αλλαγές που  επιφέρει ο χρόνος στο πρόσωπο  και στο σώμα τους χωρίς  να χρειάζεται ο πλαστικός χειρουργός να παρέμβει. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό ασθενών που αρνούνται να αποδεχτούν τις αλλαγές αυτές και ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού είναι να τους βοηθήσει μέσω των επιλεκτικών αισθητικών του παρεμβάσεων  να συμφηλιωθούν με την εξωτερική εικόνα τους». Οι γυναίκες που επιλέγουν να υποβληθούν σε μια αισθητική χειρουργική επέμβαση στα 40 τους και μείνουν ευχαριστημένες με το τελικό αποτέλεσμα έχει αποδειχθεί από διεθνείς μελέτες ότι σε ποσοστό 75% θα επιδιώξουν στο μέλλον τη διατήρηση του αισθητικού αποτελέσματος με τη χρήση χειρουργικών ή μη  μεθόδων. 
 
Ποιες επεμβάσεις συνήθως προτείνονται στα 40 και ποιες στα 60 (σαφώς εξαρτάται από την περίπτωση);
Το κλειδί της επιτυχίας μιας αισθητικής επέμβασης  βρίσκεται στην αποφυγή υπερβολικών αλλαγών στο πρόσωπο και στο σώμα. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με χειρουργικές επεμβάσεις που τείνουν να παράγουν παρόμοια αισθητικά αποτελέσματα.Ο πλαστικός χειρούργος του σήμερα, δίνει ιδιαίτερη σημασία ώστε οι αισθητικές του παρεμβάσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικές. Η επιδίωξη υπερβολικών και  μη ρεαλιστικών στόχων, τις περισσότερες φορές οδηγεί σε αποτυχημένα αισθητικά αποτελέσματα. Όπως τονίζει ο Δρ. Στεροδήμας σήμερα πρωταρχικός σκοπός του πλαστικού χειρουργού,μετά από συζήτηση και κλινική εξέταση του κάθε ασθενή, είναι να προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επεμβατικών και μη παρεμβάσεων που ως στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση του κάθε ασθενή με την εξωτερική του εικόνα.
 
Τί μας επιφυλάσσει το μέλλον της πλαστικής αισθητικής χειρουργικής;
Η εξέλιξη  της βιοτεχνολογίας  και ο ρόλος της στην Αναγεννητική Ιατρική είναι τα τελευταία χρόνια αλματώδης.Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από την  επιστημονική ομάδα του  Δρ. Στεροδήμα στο έγκριτο περιοδικό της Αμερικάνικης Εταιρίας Αισθητικής  Πλαστικής Χειρουργικής, περιγράφεται η δημιουργία ολόκληρου του εξωτερικού τμήματος ανθρώπινου αυτιού μέσω της βιοτεχνολογίας. Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την  πραγματοποίηση στο άμεσο μέλλον  κλινικών δοκιμών με στόχο την ανάπτυξη βιοτεχνητών οργάνων που μπορούν να αντικαταστήσουν  ανθρώπινα όργανα που έχουν υποστεί βλάβη λόγω ατυχήματος ή γενετικών προβλημάτων. Όπως τονίζει ο Δρ. Στεροδήμας «Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που αποκτείται στην Αναγεννητική Ιατρική, πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον  στην εξέλιξη και στο τομέα της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής».
 
 
Άρης Στεροδήμας, πλαστικός χειρουργός
 

Aris Sterodimas M.D. MSc ARCS

Head, Plastic & Reconstructive Surgery Department
Director, Regenerative Plastic Surgery Institute
IASO General Hospital
264 Mesogeion Avenue
Athens, Greece
Tel: +302106502000

aris@sterodimas.com
http://www.sterodimas.com/

#########