Υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι τα string για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

 

Δεδομένου του ότι η πλειοψηφία των γυναικών, έχει έρθει αντιμέτωπη  μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους με λοιμώξεις – φλεγμονές στην ευαίσθητη περιοχή  όπως κολπίτιδες, αιδιοκολπίτιδες, κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις, η ανάγκη για πρόληψη – αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων είναι επιτακτική.

Είναι όμως τα string επικίνδυνα; προδιαθέτουν για λοιμώξεις στην ευαίσθητη περιοχή, και η καθημερινή χρήση τους θα πρέπει να αποφεύγεται;

Η απάντηση είναι ότι η σωστή- προσεκτική χρήση  και είναι ασφαλή.Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στους εξής  παράγοντες:

Α) στο συνθετικό υλικό τους.

Β) στην κατασκευή τους  

Γ) στη συχνή – παρατεταμένη χρήση τους.

Όσον αφορά το υλικό, γενικά τα συνθετικά εσώρουχα, αυξάνουν την τοπική υγρασία, ιδιαίτερα σε περιόδους  ζέστης και έντονης  εφίδρωσης, γιαυτό και προτιμούνται τα βαμβακερά, που εξασφαλίζουν καλύτερη απορροφητικότητα και στεγανότητα.Η έντονη και παρατεταμένη υγρασία προδιαθέτει σε μυκητιάσεις και άλλες λοιμώξεις.Επίσης αν το string είναι κατασκευασμένα από άλλα υλικά όπως μεταλλικές αλυσίδες ή φερμουάρ, μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί λόγω τριβής στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι με σωστή χρήση και προσεκτική επιλογή στην ποιότητα, η χρήση του string δεν είναι απαγορευτική.

 

 

 

 

Dr. Νικηφόρος Κλήμης

Χειρουργός Μαιευτήρ Γυναικολόγος

#########