Η Νέα Δημόσια Υγεία επιχειρεί μία ριζική στροφή από μία νοσοκεντρική συμπεριφορά των πολιτών σε μία ενεργή στάση ζωής απαλλαγμένης από εξαρτήσεις και την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου. Είναι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές με παράλληλα καινοτόμες νέες πολιτικές. Η ανάπτυξη σύγχρονων δράσεων πρόληψης με την λειτουργική διασύνδεση των Κέντρων Υγείας και των Υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώνει για πρώτη φορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την Πρόνοια και την Ψυχική Υγεία

.

Ταυτόχρονα, η αναδιοργάνωση των Νοσοκομείων με την διαμόρφωση δικτύων διαχείρισης χρονίων νοσημάτων είναι η ανταπόκριση στο νέο επιδημιολογικό προφίλ της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες αλλά και τα νέα προβλήματα από την διεθνή κρίση.

Επιχειρούνται τρία είδη νέων πολιτικών:

Α. Πολιτικές για τους παράγοντες κινδύνου δηλαδή το κάπνισμα, το αλκοόλ, την παχυσαρκία, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων ή των εξαρτήσεων με καινοτόμες δράσεις προώθησης μια θετικής και δυναμικής στάσης ζωής. Αυτή περιλαμβάνει την κίνηση και την άσκηση, την διατροφή και την αγωγή και προαγωγή υγείας στα σχολεία, στο νεανικό πληθυσμό αλλά και στους ενήλικες.

Β. Πολιτικές για την συνολική διαχείριση των χρονίων νοσημάτων από τα οποία πάσχει το 50% του πληθυσμού και καταναλώνουν το 70% των δαπανών υγείας παγκόσμια. Η ανάπτυξη περιφερειακών ολοκληρωμένων δεικτών γύρω από εξειδικευμένα κέντρα αναφορά για τον καρκίνο τα καρδιαγγειακά τον διαβήτη και τις παθήσεις του αναπνευστικού αποτελεί μια σύγχρονη αξιόπιστη απάντηση τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία αλλά και την συνεχή φροντίδα των ασθενών.

Γ. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή και συνεχής παρακολούθηση του Εθνικού επιπέδου Υγείας αλλά και άμεση και επαρκής αντιμετώπιση κάθε κινδύνου. Η λειτουργία του Κεντρικού και των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας , παράλληλα με την ανάπτυξη των υπηρεσιών στους Καλλικρατικούς Δήμους και την συνεργασία ΕΣΔΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ συγκροτούν ένα πλήρες δίκτυο για όλη την επικράτεια. Η επαρκής συνεργασία με τον ΕΦΕΤ προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα διατροφής. Η πρόσφατη αντιμετώπιση νέων επιδημιών (γρίπη , ιός του Νείλου ελονοσία) αλλά και προβλημάτων (Έβρος, Κέντρο της Αθήνας, μετανάστες) και ο έλεγχος άλλων (AIDS, ναρκωτικά).

Ειδικά στο Κέντρο της Αθήνας το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Δήμος υλοποιούν μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατόν συνθηκών διαβίωσης.

• Προτεραιότητα δίνεται στα σχολεία και την προαγωγή υγείας της ιατρικής εξέτασης των μαθητών αλλά και την ενασχόληση τους με αθλήματα επίσκεψη σε Γυμναστικούς Συλλόγους (Πανελλήνιο, OAKA) και την προώθηση της κινητικότητας (ποδήλατο, αθλοπαιδιές).

• Επίσης, αναπτύσσονται δράσεις στις Λέσχες Φιλίας με σκοπό την εξέταση και παρακολούθηση της υγείας των γεροντότερων και την διευκόλυνση της συνταγογράφησής τους .

• Προληπτικές δράσεις για χρόνιες παθήσεις αναπτύσσονται και στους άλλους ενήλικες στοχευμένα για τα μεγάλα χρόνια νοσήματα (καρκίνος, test pap και έλεγχο μαστού, καρδιαγγειακά με έλεγχο υπέρτασης, ρύθμιση διαβήτη, ψυχικά νοσήματα) μέσα από ένα δίκτυο υγείας που διαμορφώνεται από τα Δημοτικά Ιατρεία, γειτονικά Νοσοκομεία (Πολυκλινική, Ελπίς) και μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Ψυχικής Υγείας).

• Ιδιαίτερες δράσεις αναφέρονται στους ασθενέστερους, τους μετανάστες και άλλες ειδικές ομάδες (θέματα trafficking, AIDS, εξαρτημένους) από ειδικά συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

• Σημαντικός είναι ο συντονισμός των δράσεων στον προνοιακό τομέα για τους άστεγους, τους ανασφάλιστους, τα θύματα κακοποίησης κλ.π. ανάμεσα στο ΕΚΚΑ και τις προνοιακές υπηρεσίες του Δήμου, τα Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης και Φιλοξενίας.

Το κέντρο της Αθήνας μπορεί να ξανακερδιθεί για τους κατοίκους του αλλά και να γίνει ένα μέρος ελπίδας και χαράς για το σύνολο των δημοτών.

#########