Αναρωτιόμαστε αρκετά συχνά ποιο είναι εκείνο το “μαγικό” μυστικό το οποίο θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε ώστε να έχουμε γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα. Όμως δεν υπάρχει καμιά ιδανική συνταγή για ένα τέλειο σώμα και για έναν υγιή οργανισμό. Υπάρχουν μόνο μερικοί τρόποι διατροφικής παρέμβασης που θα πρέπει όλοι να τους εκτελούμε να βελτιώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση αλλά και αλλάξουμε τις λανθασμένες διατροφικές μας συνήθειες που είχαμε έως τώρα ώστε να έχουμε έναν γερό και υγιή οργανισμό.
 
Mικρά μυστικά για μια σωστή απώλεια κιλών και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους:
  • Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά. Προτιμήστε τη σπιτική κουζίνα με αγνά και υγιεινά υλικά. Καταναλώστε κάποιο φαγητό απέξω 1 φορά κάθε δέκα μέρες ώστε με αυτό τον τρόπο να ελέγχετε το βάρος σας καλύτερα.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών καθημερινά. Προτιμήστε τη κατανάλωση γλυκού το πολύ μέχρι 2 φορές την εβδομάδα. Επιλογές για γλυκό στα πλαίσια ενός υγιεινού πλάνου διατροφής είναι πολλές: 1 λεπτό κομμάτι κέικ μικρό, 1 μικρό κρουασανάκι βουτύρου,  1 -2 πλάκες σοκολάτας μαύρης , ρυζόγαλο, κομπόστα κ.α.   
  • Προτιμήστε φρέσκους χυμούς χωρίς ανθρακικό και χωρίς προσθήκη ζάχαρης και αποφύγετε όσο μπορείτε να αναψυκτικά. Τι πιο ωραίο και υγιεινό από έναν σπιτικό χυμό ανάμικτο από διάφορα φρούτα!
  • Μη παραλείπετε ποτέ την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού, ενυδατώνουν τον οργανισμό, περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες και εξαιρετικές βιταμίνες για ενέργεια και καλύτερη απόδοση μέσα στη μέρα. 
  • Καθίσταται απαραίτητη η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα μέσα στη μέρα. Το ψάρι αποτελεί μια εξαιρετική τροφή για τον άνθρωπο καθώς περιέχει καλά λίπη για τον οργανισμό,  τα λεγόμενα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία βελτιώνουν τον καρδιακό ρυθμό της καρδιάς και την υγεία μας.
  • Δε τρώμε ποτέ όταν είμαστε θυμωμένοι ή ανήσυχοι. Το φαγητό θεωρείται η κύρια  βιολογική μας  ανάγκη και χρειάζεται ηρεμία για να το καταναλώσουμε. 
  • Πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα, τουλάχιστον 7-8 ποτήρια, ώστε να ενυδατώνεται ο οργανισμός μας και να αποβάλλονται οι τοξίνες του.
  • Δε τρώμε ποτέ μπροστά στην τηλεόραση. Η τηλεόραση έχει την τάση να μας αποπλανά με αποτέλεσμα καθώς την παρακολουθούμε να τρώμε ασυναίσθητα χωρίς να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του φαγητού μας.
Στόχος μας είναι η εξασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής  στα πλαίσια ενός πρότυπου
“Κρητικής Διατροφής” το οποίο περιλαμβάνει: καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι και πουλερικά, καθημερινή κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών, μερικές φορές το μήνα αυγό και κόκκινο κρέας. Η κρητική διατροφή θεωρείται το κλειδί για μια καλή υγεία και μακροζωία.                  
 
Νικολέτα Καψωριτάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

#########