Είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υγιεινή διατροφή αποτελεί βασικό  παράγοντα για την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίθετα όσοι κάνουν εξαντλητικές δίαιτες εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν από ιούς και λοιμώξεις. Το ίδιο ισχύει για τα παχύσαρκα άτομα τα οποία παρόλο που έχουν αυξημένη θερμιδική πρόσληψη επιλέγουν τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία, πλούσιες σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος με αποτέλεσμα να νοσούν πιο εύκολα

.

Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζοντας ένα επαρκές διατροφολόγιο, πλήρες σε θρεπτικά συστατικά και ενισχυμένο σε αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούμε να θωρακίσουμε  την υγεία μας και να προστατευτούμε από κρυολογήματα και λοιμώξεις.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ,η βιταμίνη C ,το β-καροτένιο, η βιταμίνη Ε, είναι κάποιες από τις ουσίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως  «τονωτική ένεση»  στον αδύναμο οργανισμό μας.

Συγκεκριμένα …

Καταναλώστε δύο φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιό, σκουμπρί, σολομό , πέστροφα)

Καταναλώστε σε καθημερινή βάση μικρή ποσότητα ωμών και ανάλατων ξηρών καρπών (φιστίκια, αμύγδαλα, λιναρόσπορο)

Καταναλώστε καθημερινά λαχανικά .Ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο (στον ατμό), ωμό λάχανο, φράουλες, πορτοκάλια και χυμό ντομάτας

Προσθέστε στα φαγητά σας σκόρδο. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη  που είναι γνωστή για την αντιμικροβιακή της δράση.

 

Παπαεμμανουήλ Βιργινία

Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος, BSc

#########