Μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης της, η μητέρα διανύει μια χρονική περίοδο δυο- τριών μηνών, όπου ονομάζεται λοχεία. Στη διάρκεια αυτών των μηνών η γυναίκα παρουσιάζει κάποιες αλλάγες τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.

Ψυχολογικά η μητέρα έχει να αντιμετωπίσει κάποιες δικαιολογημένες ορμονικές διαταραχές που μπορεί να τις αλλάζουν ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη τα συναισθήμτά της αλλά και τη διάθεσή της, λόγου του άγχους της κύησης και του τοκετού.

 

Το σώμα της μητέρας είναι επιβαρυμένο από της αναπόφευκτες αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης καθώς και κάποιων παραπανίσιων κιλών. Η μήτρα της προσπαθεί σταδιακά να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση, γι’ αυτό και θα ήταν σημαντικό η γυναίκα να «βοηθήσει» τους μυς της κοιλιάς και του περίνεου πρωταρχικά και μετά όλου του σώματώς της να επανέλθουν.

Ετσι καλό θα ήταν να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν κάποιες ειδικές ασκήσεις για την περίοδο της λοχείας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου της.

Η άσκηση θα την αναζωογονήσει, θα την κάνει να νιώθει πιο όμορφη, με περισσότερη ενέργεια για να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές ενασχολήσεις με το μωρό.

Όσον αφορά το θυλασμό, οι μητέρες δεν θα πρέπει να φοβούνται να αθληθούν κατά τη διάρκεια αυτού, αφού ο συνδειασμός σωστής διατροφής και ειδικής άσκησης, όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον οργανισμό αλλά αυξάνει και τα ποσοστά γάλατος χωρίς να μειώνει την ενεργειακή απόδοση.

Μια φορά την εβδομάδα για τον πρώτο μήνα και περισσότερες στη συνέχεια- ανάλλογα βέβαια με τη φυσική κατάσταση της κάθε γυναίκας- θα ήταν ο ιδανικός τρόπος εκτώνωσης και αύξησης της αυτοπεποίθησης της. Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά μετά από ένα δύσκολο τοκετό αλλά και να αποφύγετε τυχών καταστάσεις όπως η επιλόχεια κατάθληψη. Επίσης θα βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο το σώμα της μητέρας να επανέλθει τόσο «εσωτερικά- μήτρα, περίνεο» όσο και «εξωτερικά».

Μη φοβηθείτε την περίοδο αυτή της λοχείας! Στο χέρι σας είναι να βελτιώσετε ή και να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας ζώντας με ηρεμία την κάθε στιγμή με το νέο μέλος της οικογένειας σας.

 

 

 

 

Ιωάννα Βαπορίδη

Ειδικευμένη στο Aqua Yoga στην εγκυμοσύνη και στη λοχεία

MSc Καθηγήτρια φυσικής αγωγής

#########