Αρχική Οδοντίατρος Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης

Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η εγκυμοσύνη είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή κάθε γυναίκας και όπως είναι φυσικό συνοδεύεται από καθοριστικές αλλαγές του οργανισμού. Στις αλλαγές αυτές σημαντικό ρόλο παίζουν ορισμένες ορμόνες, οι οποίες με τον ίδιο τρόπο που επιδρούν σε ολόκληρο το σώμα, επηρεάζουν άμεσα και τους ιστούς του στόματος

.

Το πιο συνηθισμένο  εύρημα κατά την εγκυμοσύνη είναι ότι τα ούλα γίνονται πιο ευάλωτα στην περιοδοντική νόσο, και αυτό με δύο τρόπους: αφενός μειώνεται η ανθεκτικότητα των ούλων, με αποτέλεσμα να γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα και τα ούλα να ματώνουν. Αφετέρου οι ορμόνες επιδρούν στην σύσταση της ίδιας της οδοντικής πλάκας, ευνοώντας την ανάπτυξη ορισμένων ιδιαίτερα βλαβερών και επιθετικών μικροβίων.

Ο συνδυασμός αυτών των αλλαγών έχουν σαν αποτέλεσμα οι περισσότερες  γυναίκες να προσβάλλονται από την   « ουλίτιδα της εγκυμοσύνης ». Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στον δεύτερο ή τρίτο μήνα της κύησης όπου τα ούλα είναι πρησμένα, ερεθισμένα, και αιμορραγούν έντονα στο βούρτσισμα ή κατά τη μάσηση. Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, διότι μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα, να εξαπλωθεί βαθύτερα, προκαλώντας μόνιμες βλάβες στην στήριξη των δοντιών. Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο να χάσουμε τα δόντια μας. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει το παλιό ρητό:   «ένα χαμένο δόντι για κάθε παιδί ».

Για να προληφθούν λοιπόν εγκαίρως αυτά τα προβλήματα, εκτός από

Το σχολαστικό βούρτσισμα και καλή στοματική υγιεινή, απαραίτητη είναι και η τακτική παρακολούθηση και θεραπεία από τον περιοδοντολόγο κάθε τρεις μήνες.

Η προχωρημένη περιοδοντίτιδα δεν απειλεί όμως μόνο την στοματική υγεία της μητέρας. Έρευνες από διάφορα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ έδειξαν ότι έγκυες γυναίκες, που έχουν προσβληθεί από την περιοδοντίτιδα, έχουν τις επταπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και να φέρουν στον κόσμο ένα λιποβαρές μωρό.

Βέβαια χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξηγήσουμε πώς ακριβώς η περιοδοντική νόσος επηρεάζει την εγκυμοσύνη, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονή, και κάθε φλεγμονή μπορεί ν΄ απειλήσει μια εγκυμοσύνη.

 

Πολλές πάλι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν στα  ούλα ένα εξόγκωμα που έχει στην επιφάνεια πολλά μικρά κόκκινα στίγματα, την λεγόμενη επουλίδα της  εγκυμοσύνης. Συνήθως εμφανίζεται  μετά τον τρίτο μήνα της κύησης, και είναι απολύτως ακίνδυνη. Η έπουλις δεν είναι επώδυνη,  εκτός   και  αν  ερεθιστεί  λόγω   των  μικροβίων του στόματος, ή αν τραυματιστεί κατά την μάσηση.

Στους τακτικούς ελέγχους ο περιοδοντολόγος θα απομακρύνει τα αίτια του  ερεθισμού, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ν’ αφαιρεθεί χειρουργικά.

Όσον αφορά την υγεία των δοντιών, το βούρτσισμα στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο όσο ποτέ! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγουμε τη δημιουργία τερηδόνας και βαθιών χαλασμάτων, καθώς η αντιμετώπιση μιας φλεγμονής κατά την εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα προβληματική, καθώς ούτε ακτινογραφίες μπορούμε να πάρουμε ( για μια σωστή διάγνωση και θεραπεία) ούτε παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά μπορούμε να δώσουμε σε δόσεις τέτοιες ώστε να καταπολεμήσουμε πλήρως τα συμπτώματα.

 

Με το τέλος της εγκυμοσύνης τα έντονα συμπτώματα στο στόμα μειώνονται σημαντικά, αλλά δεν εξαφανίζονται τελείως. Είναι σημαντικό να γίνει ένας έλεγχος δύο μήνες μετά τον τοκετό, όπου θα μπορούμε πλέον να πάρουμε ακτινογραφίες για να βεβαιωθούμε ότι τα ούλα και τα δόντια είναι απολύτως υγιή.

Θα αφαιρέσουμε και τα τελευταία υπολείμματα πλάκας και πέτρας καθώς επίσης θα γίνει ό,τι άλλο είναι απαραίτητο (σφραγίσματα,  αισθητικές αποκαταστάσεις, κ.λ.π.) ώστε κάθε γυναίκα  να αναλάβει τον νέο της ρόλο σαν μητέρα,  έχοντας ένα υγιές στόμα και ένα ωραίο χαμόγελο.

 

 

Αλέξανδρος  Παπασωτηρίου, Dr.med.dent., M.S.D.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.
Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου συνέχισε την μετεκπαίδευσή του στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ όπου και απέκτησε τις Ειδικότητες στην Περιοδοντολογία: διάγνωση και θεραπεία των νόσων των ούλων, Προσθετολογία: αποκατάσταση του στόματος μετά την απώλεια των δοντιών και στην Εμφυτευματολογία: τοποθέτηση και αποκατάσταση των Oδοντικών Εμφυτευμάτων.
Το 1999 απέκτησε τον Τίτλο του Διπλωματούχου από την American Board of Periodontology, διάκριση που έχουν πολύ λίγοι Περιοδοντολόγοι στον κόσμο.
Είναι μέλος διακεκριμένων Ελληνικών, Γερμανικών και Αμερικανικών Οδοντιατρικών Εταιριών. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει πολυάριθμες επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου συνεργάζεται με την Δρ. Μήνα και Δρ. Όλγα Παπασωτηρίου σαν ομάδα προσφέροντας σφαιρική και ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας.

www.my-smile.gr

Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης
Rate it