Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πρώτου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (Ε.Ε.Α.Μ.)

Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα με γνωστικό αντικείμενο το μαστό και τις παθήσεις του, χαιρέτησαν το πρώτο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, που διεξήχθει 4 και 5 Οκτωβρίου 2013 στο ξενοδοχείο RoyalOlympic, δηλώνοντας με την παρουσία τους την αναγκαιότητα σύστασης του νέου αυτού μη κερδοσκοπικού φορέα.

Η βελτίωση της επιστημονικής κατάρτισης και εξέλιξης των Ακτινολόγων που ασχολούνται με την απεικόνιση του μαστού, καθώς επίσης και η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ συναδέλφων της ίδιας υπο ειδικότητας, αποτελεί τον άξονα όλων των δράσεων της επιστημονικής, μη κερδοσκοπικής Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, ως το θεμέλιο λίθο για την καλύτερη πρόγνωση αλλά και για τη πλήρη ίαση των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο μαστού.

 

Το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού χαιρετήθηκε θερμά από την ιατρική κοινότητα με την παρουσία πολλών  ιατρών –προέδρων φορέων που έχουν ως γνωστικό αντικείμενο το μαστό, καθηγητών ακτινολογίας, παθολόγων –ογκολόγων, χειρουργών μαστού αλλά και πλήθος ανθρώπων άλλων ειδικοτήτων, που θέλησε να παρακολουθήσει τις πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες, 58 έγκριτων ομιλητών από τον ελληνικό και διεθνή χώρο.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ως ομιλητές ο Καθηγητής Alexander Mundinger, Διευθυντής του Niels-Stensen-Clinics της Γερμανίας και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Μαστολογικής Εταιρείας , ο οποίος αποτελεί και επίτιμο μέλος της Ε.Ε.Α.Μ, η Δρ. Bernardi Daniela από το Trento της Ιταλίας και η Δρ. Wilczek Brigitte από τη Σουηδία.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, Δρ. Αθηνά Βούρτση, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο Επιστημονικό έργο της Ε.Ε.Α.Μ., και ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς που συντέλεσαν στην οργάνωση του επιτυχημένου πρώτου Συνεδρίου της εταιρείας.

 

1ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού

Το συντονισμό της τελετής έναρξης, το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου, έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου. Εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου προσήλθαν για χαιρετισμό. Ενδεικτικά αναφέροντας, η κα Πιπερού Μαργαρίτα, εθελόντρια και μέλος του Δ.Σ. του Άλματος Ζωής, ο κος Τριανταφύλλου Δημήτριος Ακτινολόγος, ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας Στριγγάρης Κυριάκος, ο ομότιμος Καθηγητής Ακτινολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Κελέκης Δημήτριος, ο κος Πατούλης Γεώργιος, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο Καθηγητής Ακτινολογίας Σπίγγος Δημήτριος, και τέλος, ο Καθηγητής και Αναπληρωτής πρόεδρος του Δ.Σ. της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κος Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος, ο οποίος έκανε την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία από τον Καθηγητή Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λιάππα Ιωάννη, με τίτλο: «Ο μαστός στην ελληνική Γραμματεία και Τέχνη».

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, δόθηκε η δυνατότητα στους συνέδρους να λάβουν μέρος στο διαδραστικό σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, δίνοντας τη δική τους άποψη σε διάφορα κομβικά θέματα με αντικείμενο το μαστό. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συναδέλφων ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατέληξε σε συμπεράσματα χρήσιμα για όλους. Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος είχε εξασφαλιστεί υπό την ευγενική χορηγία της GE, δορυφορικό συμπόσιο με τίτλο: «Automated Breast Ultrasound : Could it help to improve Screening Sensitivity in Dense Breast Tissue ?».  Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαλέξη, με θέμα breast tomosynthesis – Η ιταλική και η ελληνική εμπειρία, υπό τη χορηγία της εταιρείας Παπαποστόλου.

Η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού θα συνεχίσει τη δράση της τόσο με μελλοντικά Συνέδρια όσο και με άλλες δραστηριότητες που θα έχουν ως στόχο  τη βελτίωση της Απεικόνισης του Μαστού στην Ελλάδα , μέσω της ανάδειξης των επιμέρους επιστημονικών θεμάτων, και όλων των τρεχουσών εξελίξεων που αφορούν στην απεικόνιση του μαστού. 

#########